Gizella
9 °C
15 °C

Döntött az európai bíróság: megússza az Airbnb a szigorúbb szabályozást

2019.12.19. 15:20 Módosítva: 2019.12.19. 15:26

Franciaország nem teheti kötelezővé az Airbnbnek az ingatlanközvetítésre vonatkozó adminisztratív szabályok betartását – döntött csütörtökön az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az MTI összefoglalója szerit az ügy előzménye, hogy Franciaországban az ingatlanközvetítés olyan szabályozott szakmának minősül, amelyben számos adminisztratív szabályt be kell tartani. A szállásadók egy franciaországi érdekvédelmi szervezete feljelentést tett egy párizsi bíróság mellett működő vizsgálóbírónál az Airbnb Ireland ellen, mivel a cég a szabályok betartása nélkül folytat az országban ingatlanközvetítői tevékenységet.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy az Airbnb franciaországi tevékenységének korlátozása összeegyeztethető-e az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvvel, amely nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozzák az ilyen típusú szolgáltatásnyújtást másik tagállamból.

Az uniós bíróság ítéletében mindenekelőtt azt mondta ki, hogy a vonatkozó, elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint a cég közvetítői szolgáltatást végez, amelynek célja, hogy egy elektronikus platformon keresztül díjazás ellenében összekapcsolja a potenciális bérlőket a rövid távú elszállásolást kínáló bérbeadókkal. Álláspontjuk szerint az ilyen jellegű közvetítői szolgáltatás, mint amelyet az Airbnb Ireland nyújt, egyáltalán nem nélkülözhetetlen a szálláshely-szolgáltatások megvalósításához, mivel a bérbeadók és a bérlők számos más, olykor már hosszú ideje rendelkezésre álló csatornán kapcsolatba kerülhetnek.

Az ítéletben az áll, a vonatokozó jogszabály szerint a közvetítői szolgáltatás "információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak" minősül, így az ilyen szolgáltatást végző vállalkozás tevékenységére nem vonatkozhatnak az ingatlanügynökökre vonatkozó francia szabályok. A Bloombergnek nyilatkozva a panaszt eredetileg beterjesztő francia turisztikai szövetség ugyanakkor nincs letörve az ítélet miatt, mint mondták, 2015 óta (amikor először kifogásolták az Airbnb szabálykikerülését) az állam már bevezetett olyan új szabályokat, amelyek viszont az Airbnbre is vonatkoznak. Szerintük így végsősoron a cég megfelelően szabályozva lesz, csak nem mint ingatlanközvetítő.