Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Európai Bizottság: A légitársaságnak vállalnia kell a felelősséget, ha repülés közben az utasra borul a forró kávé

2019.12.19. 17:15 Módosítva: 2019.12.19. 18:31

A légitársaságot terheli a felelősség az egyik járatának fedélzetén kilöttyent forró kávéért, amely égési sérüléseket okozott az egyik utasnak – mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság.

Az MTI beszámolója szerint egy hatéves kislány még 2015-ben szenvedett égési sérüléseket a spanyolországi Palmából Bécsbe tartó járaton, amikor édesapja kávéja ismeretlen okokból az ölébe borult.

A gyermek családja 8500 eurót (2,8 millió forint) követelt a mostanra megszűnt Niki Luftfahrt osztrák fapados légitársaságtól,

amely azonban vitatta, hogy a kávé kiömlése „a repüléssel tipikusan összefüggő veszélyek” közé tartozna, és indoklása szerint ennélfogva nem is számít balesetnek a polgári repülés nemzetközi szabályait rögzítő Montreali Egyezmény értelmében.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság azonban másképpen gondolja. Döntése szerint a „baleset fogalma kiterjed a repülőgép fedélzetén kialakuló minden olyan helyzetre, amelyben egy az utasok kiszolgálására használt tárgy fizikai sérülést okoz egy utasnak”.