Hat meddőségi központot államosít a kormány

B  OB20180110003
2019.12.19. 10:58 Módosítva: 2019.12.19. 11:38

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint a kormány hat magántulajdonban lévő meddőségi központot vonna irányítása alá, és megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is, írja az Mfor.hu.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nemrég a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján arról beszélt: a kormány segíteni akar a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet, mondta az államtitkár.

A csütörtöki Magyar Közlönyben külön-külön jelent meg a hat meddőségi klinika állami átvételéről szóló rendelet. A következő intézetek kerülnek állami irányítás alá: 

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

Az állami tulajdonosi joggyakorló az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lesz, a rendelet értelmében ez az állapot 2022. december 31-ig fenn fog állni.   A rendeletekben az is olvasható, hogy a cégek közös irányítás alá kerülése nem számít összefonódásnak, azt a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni. Ezeket az összefonódásokat ugyanis a kormány  a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére való tekintettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette.

A Mfor kigyűjtötte az Optenből azt is, hogy az egyes meddőségi központoknak mekkora forgalma és nyeresége volt.  A Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet például 1,8 milliárdos árbevétel után 413 millió forint nyereséget könyvelt el 2018-ban.

Borítókép: Debrecen, 2018. január 10. A Debreceni Egyetemmel együttműködve töltött 15 éves szerződés után eredeti profillal nyitotta meg új rendelőjét Debrecenben a Kaáli Intézet. Szolgáltatásuk a kelet-magyarországi régió mellett kiterjed a határ menti területek magyar, ukrán és román lakosságára. Az intézet jelenleg havonta 25-35 lombik ciklus kezelést teljesít, ennek részeként az inszeminációt és az embrió beültetést alkalmazva. Az intézet sikerességi mutatója inszemináció esetén 18-20%, embrió beültetésnél 35-40%. Fotó: MTVA /  Oláh Tibor