2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Németország, az EU és Oroszország keményen visszaszól Trumpnak az Északi Áramlat miatti szankciókért

2019-12-17T204107Z 114742576 RC28XD9NVN7E RTRMADP 3 USA-DEFENSE-
2019.12.21. 13:14 Módosítva: 2019.12.21. 15:02

A német kormány helyteleníti és a német belügyekbe való beavatkozásnak tartja azokat az amerikai intézkedéseket, amelyek szankcionálják az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építésében részt vevő cégeket és azok vezetőit – közölte a német kancellár szóvivője szombaton.

Az MTI beszámolója szerint Berlin elutasítja az ilyen jellegű, "területen kívüli" szankciókat - mondta Ulrike Demmer, hozzátéve, hogy ezek az intézkedések rosszul fognak érinteni német és más uniós vállalatokat is.

A német reakció előzménye, hogy az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta, Donald Trump amerikai elnök pedig péntek este aláírta azt a rekordösszegű védelmi költségvetési törvényt, amely többek között szankcionálja az Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt vezető csővezeték építésében részt vevő cégeket és azok csúcsvezetőit.

Az Allseas nevű svájci-holland vállalat, az Északi Áramlat 2 vezeték lefektetési munkálatainak egyik alvállalkozója szombaton bejelentette: felfüggeszti az építésben vállalt munkálatait a szankciókat kilátásba helyező amerikai törvény hatálybalépésére tekintettel.

Az Európai Unió egyik szóvivője Brüsszelben közölte: az unió elvből elutasít minden szankciót olyan uniós vállalatok ellen, amelyek törvényesen működnek, és az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy milyen esetleges hatásai lehetnek az amerikai szankcióknak. Mint mondta, az Európai Bizottság célja mindig is az volt, hogy biztosítsa: az Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt vezető földgázvezeték átlátható módon és diszkrimináció nélkül működjön a megfelelő ellenőrzés mellett.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton Facebook-oldalán arról írt: az amerikai szankciók gátolják a többi országot abban, hogy fejlesszék saját gazdaságukat. A szóvivő szerint az történik, hogy "egy 22 ezer milliárd dolláros államadóssággal bíró ország más, fizetőképes államoknak megtiltja, hogy fejlesszék a gazdaságukat". Ez az amerikai ideológia nem segíti elő a globális versenyt - tette hozzá, megjegyezve, hogy "nemsokára már azt is megtiltják, hogy levegőt vegyünk".

A már csaknem kész állapotban levő Északi Áramlat 2 földgázvezeték egy újabb szállítási útvonal lesz Európába az ukrajnai mellett. Ennek köszönhetően megkétszereződhet a - projekt legfőbb haszonélvezőjén - Németországon keresztül Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz mennyisége. A gázvezeték körüli nemzetközi konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben.

(Borítókép: az Allseas Solitaire nevű csőfektető hajója az Északi Áramlat 2 építésén dolgozik a Balti tengeren, 2019. szeptember 13-án. Fotó: Stine Jacobsen/Reuters)