Két virsli is fennakadt a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen

2019.12.27. 09:03

Huszonkét vizsgált virsli közül kettő összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma azt vizsgálta meg, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e. A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki.

Untitled-1
Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.

Ezek megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, és a címkék lecserélésére kötelezte a gyártókat.

A vizsgált virslik adatai a fogyasztóvédelmi honlapon érhetőek el.