Az IKEA dobja a szívószálakat, szemeteszsákokat és műanyag pálcikákat

2019.12.30. 10:41

Az IKEA a világ összes olyan országában, ahol jelen van, 2020. január elsejétől teljesen kivonja választékából az egyszer használatos műanyag termékeket, írja a cég közleményében. Így a vásárlók nem fognak már olyan termékekkel találkozni, mint az egyszer használatos műanyag szívószálak, tányérok, poharak, evőeszközök, italkeverők, fagyasztótasakok, szemeteszsákok, valamint a műanyaggal bevont papírtányérok és poharak.

Az egyszer használatos, eldobható termékek korlátlan mértékű, valamint természeti erőforrásaink nem megfelelő használata vezet ahhoz, hogy az a környezet, amelyben mindannyian élünk, ilyen nagy fokú szennyeződésnek van kitéve.

– mondta Vladimir Víšek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője. IKEA úgy döntött, hogy nem árusít többé olyan egyszer használatos műanyag termékeket, úgymint

  • a SODA szívószál,
  • a SÖTVATTEN italkeverő,
  • a VIFTA italkeverő,
  • FÖRNYBAR fagyasztótasak,
  • az ISIGA jégkocka-készítő tasak,
  • a FÖRSLUTAS szemeteszsák,
  • a LURVIG piszokszedő-zacskó,
  • valamint a műanyag evőeszközök és italkeverők.

Az áruház bisztrójában és kávézójában a jelenlegi poharakat, evőeszközöket, tálakat, tányérokat és szívószálakat fenntarthatóbb anyagokból készült termékek váltják fel. Az új eldobható termékekben használt összes anyag megújuló forrásból származik.

Az új eldobható termékek esetében az IKEA a szűz fosszilis alapú műanyaggal bevont papírpoharakat olyanokra cseréli le, melyek bevonata fenntarthatóbb, cukornádból származó megújuló műanyagból készült. Ez az első lépés annak érdekében, hogy teljesen beszüntessék a hagyományos műanyag bevonatú poharak használatát. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.