Ismét sztrájk a Lufthansa-csoportnál, több mint 200 járatot törölnek a héten

shutterstock 170459867
2019.12.30. 11:56

180 járatott törölt hétfőn a német Lufthansa diszkont légitársasága, a Germanwings, ugyanis az légi közlekedésben dolgozók UFO szakszervezete sztrájkot hirdetett, a szakszervezet nem látja garantáltnak a Germanwingsnél dolgozó légi utaskísérők jövőjét, ugyanis a tervek szerint a társaság bele fog olvadni a Lufthansa másik nagy leányvállalatába, az Eurowingsbe, írja a dw.com.

A háromnaposra tervezett sztrájk összesen 229 Németországból induló járatot fog érinteni egyes becslések szerint, azokat amelyek még mindig a Germanwings égisze alatt futnak. A sztrájk bejelentésére azután került sor, hogy a múlthéten az UFO közölte, hogy úgy érzik megrekedtek a bértárgyalások a Lufthansával. 

Bár a karácsonyi időszakra tudatosan nem szerveztek sztrájkot, azt mondták, hogy amennyiben a mostani után nem születik egyezség, január elején további munkabeszüntetések jöhetnek. A Lufthansa múlt hónapban összesen 1300 járatot kényszerült törölni a sztrájkok miatt. 

Hagen Lesch, ipari kapcsolati szakember szerint sokat ront a helyzeten, hogy nagyon megromlott a viszony az UFO és a Lufthansa között, ugyanis a cég többször megkérdőjelezte a szakszervezet fennhatóságát, azaz hogy valóban joggal képviselik-e a légi utaskísérőket. Az UFO azonban saját bevallása szerint 30 ezer taggal bír, és béremelést, a nyugdíj és a részmunkaidő szabályainak rendezését szeretnék elérni. A szolgálató szektor alkalmazottait tömörítő Verdi, az ország egyik legnagyobb szakszervezete is megvetette a lábát az Eurowings soraiban, és egyes források szerint ők is nehezítik az UFO helyzetét. 

(Borítókép: Shutterstock)