Jól zárták 2019-et, nagyot gazdagodtak a leggazdagabbak

2019.12.31. 12:49

5,9 ezer milliárd dollár. A Bloomberg legújabb összesítése szerint ennyi a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona. Ez az 5900000000000 dollár a világ teljes GDP-jének körülbelül 6 százaléka, az EU teljes GDP-jének 30 százaléka. Ha még mindig nem világos, hogy az mennyi, akkor nézzük másképp: 190 milliárd forintos Puskás-stadionból elég lenne 9315 darabra. Minden magyarországi lakosra jutna belőle 1100 lélegeztető gép.

A listára Mészáros Lőrinc sajnos nem fért fel, bár ez még akkor sem sikerült volna a leggazdagabb magyarnak, ha nem hagyja cserben a sikerre éhező magyarokat és vagyona továbbra is olyan ütemben gyarapodik, ahogy korábban. Az 500-as lista aljára ugyanis idén 4,3 milliárd dollárral lehetett felkapaszkodni. 

Igaz Mészáros Lőrinc így is jobban teljesített, mint a világ leggazdagabb embere: Jeff Bezos ugyanis csaknem kilenc milliárd dollárral lett szegényebb idén, bár az Amazon tulajdonosának némi vigaszt jelenthet, hogy így is maradt 116 milliárd dollárja (miközben a válással feleségének így is jutott további 37 milliárd).

Idén a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatójának a vagyona nőtt a legjelentősebben. Bernard Arnault vagyona 36,5 milliárd dollárral, 106 milliárd dollárra nőtt és ezzel a vagyonosok listájának a harmadik helyére került.

A lista második helyezettje Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója, akinek a vagyona egy év alatt 23 milliárd dollárral, 113 milliárd dollárra bővült – írta az MTI.

A negyedik Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója, 89 milliárd dollárral,

ZUCKERBERG VISZONT LEGYORSULTA MÉSZÁROST.

Warren Buffett meg Bill Gates akármit csinál, mindig ott vannak az élbolyban. Aki mégis lehagyhatja őket az nem más, mint az ötödik helyre óriási hajrával felért, még mindig csak 35 éves Mark Zuckerberg. A Facebook vezére 50 százalékkal gyarapította vagyonát, 52-ről 79 milliárdra. (Mészárosnak dollárban számolva csak 35 százalékot sikerült növekednie 1,35 milliárdig jutva.)

Az 500 lista teljes vagyona tavalyhoz képest 1,2 billiárd dollárral nőtt. Ez az 1200 milliárd dollár Magyarország 10 éves névértéken számolt GDP-jével egyenlő.

A lista harmadát adó 172 amerikai milliárdos vagyona 500 milliárd dollárral nőtt. A milliárdosok számát tekintve a második helyen a kínaiak állnak. Az 54 kínai milliárdos közül a legnagyobb mértékben, 79 százalékkal, 23,3 milliárd dollárra a Midea háztartási berendezésgyártó tulajdonosának vagyon nőtt.

Németország 32, Oroszország 23, India 17, az Egyesült Királyság 16, Franciaország 13 milliárdost tud felmutatni a listán. (Igaz, a franciák legalább megcsípték a 3. helyet a listán a Louis Vutton-főnökével, míg a leggazdagabb brit, az iparmágnás Jim Radclife csak az 52.)  Japán nyolc, Dél-Korea hat milliárdost adott, Szaúd-Arábia négyet. 

A LEGJOBBAN SZINGAPÚR ÁLL LAKOSSÁGARÁNYOSAN A MULTIMILLIÁRDOSOK SZÁMÁBAN: A BUDAPESTNÉL ALIG NAGYOBB MÉRETŰ, 5,9 MILLIÓS ORSZÁGBÓL NYOLCAN IS FELKERÜLTEK A LISTÁRA, ÖSSZESÍTETT VAGYONUK 61 MILLIÁRD DOLLÁR.

A hasonló méretű Norvégia sem áll rosszul 4 fővel, de az 5,6 milliós Dánia hat és a 10 milliós Svédország 10 mutimilliárdosa is kiemelkedő. 

Bár a teljes vagyon 25 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a lista minden tizedik tagja valamivel szegényebb lett.

A LEGNAGYOBB BUKÁST ABSZOLÚT ÉRTÉKBEN ÉS VAGYONA ARÁNYÁBAN IS RUPERT MURDOCH SZENVEDTE EL. TAVALYHOZ KÉPEST VAGYONA 58 SZÁZALÉKÁT ELVESZTETTE. 

Azaz 17 milliárd dollárjából mostanra alig 7 milliárd maradt. Murdoch így most már csak a 220 leggazdagabb ember a világon, pedig tavaly még az első nyolcvanba is befért.