Mészáros Lőrinc öccse is ügyesen tekergeti a közpénz-csapokat

2020.01.02. 09:43

Mészáros János, Mészáros Lőrinc öccse tavaly májusban megvett egy céget, ami aztán pár hónap múlva máris nyert egy közbeszerzést, írja a 24.hu

Az Adept Enviro Kft. fő profilja a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, és nagyon úgy tűnik, hogy az üzletember a családi hagyományoknak megfelelően jó lóra tett: röviddel azután, hogy megvette, a cég 260 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. A feladat a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett hirdetményből.

Az eljárásra öt céget hívtak meg, de 

AZ ADEPT ENVIRO MINDEN VERSENYTÁRSÁT LEVERTE, MÉG A BÉKÉSI MÉSZÁROS LŐRINCKÉNT EMLEGETETT BARKÁSZ SÁNDOR CÉGÉT, A BÉKÉS DRÉNT IS.

A 2016-ban alapított Adept Enviro Kft.-nek ez mindössze a második sikeres közbeszerzése: az első, a Nitrokémia Zrt.-től elnyert, egymilliárdos keretszerződést két másik vállalkozással közösen vitte el 2018-ban.

Itt ötszázmillió, ott 3 milliárd 

A 24.HU SZÁMÍTÁSAI SZERINT MÉSZÁROS JÁNOS CÉGEI 2019-BEN 7 MILLIÁRD 757 MILLIÓ FORINT ÁLLAMI MEGBÍZÁST NYERTEK EL.

Fontos hozzátenni, hogy ezek kizárólag a fővállalkozói munkák, hogy alvállalkozóként vagy a közbeszerzési értékhatárt el nem érő munkákból mekkora összeg jutott Mészáros Jánoshoz, az a nyilvános adatbázisokból nem derül ki. A lap összegyűjtött pár kiemelkedő eredményt a vállalkozó cégeinek tavalyi sikertörténetéből:

  • Januárban a Pegazus Trade Kft. nevű vállalkozásától 567 millió forintért vett aszfalttömörítő gépeket a Magyar Közút. A Pegazus Trade Kft. forgalma öt év alatt 56-szorosára nőtt.
  • Áprilisban derült ki, hogy ismét a Pegazus Trade lett a befutó a Magyar Közút közbeszerzésén: az állami közútkezelő nyári és téli adaptereket rendelt a cégtől 462 millió forintért. Egy másik Mészáros János-féle cég, a Herceghalom Interat Zrt. pedig 142 millió forintos közbeszerzést nyert el a Kaposvári Egyetemtől.
  • Júniusra a közpénzes megrendelők sorába beállt a MÁV-Start Zrt. is egy 140 milliós kontraktussal, a Magyar Közút pedig korábbi megbízásait megfejelte egy 115 milliós, munkaruhák szállítására vonatkozó üzlettel.
  • Júliusban 130 millióért kabátokat, 15 millióért pedig egyéb ruhaneműket rendelt tőle a Magyar Közút. Az államvasút ezúttal egy 15 milliós és egy 91,8 milliós munkával örvendeztette meg Mészáros Jánost. Az MTA Agrártudományi intézete pedig 39,5 millióért vett kombájnt a Herceghalom Interat Zrt.-től.
  • Mindez eltörpül a szintén Mészáros János-féle Híd-Tám Kft. 2 milliárd 488 millió forintos állami megbízásához képest. A herceghalmi vállalkozás a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját fejezi be, erőforrásnyújtó szervezetként Simicska Lajos egykori legendás építőipari cége, a Közgép nyújt segítséget. Az eddig kevéssé ismert Híd-Tám jövője ennél is fényesebb lehet: 

    Mészáros Lőrinc több családi céget is bevett a kínai hitelből épülő, 600 milliárd forint költségűre tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésébe, így az öccse vállalkozását is.

  • Szeptemberben ismét a Magyar Közút ruházkodásával jutott közpénzhez az ifjabbik Mészáros-testvér: az állami cég négyrészes közbeszerzésén hármat a Pegazus Trade söpört be, így összesen 382 millió forintnyi megbízáshoz jutott. 
  • Októberben ismét a Magyar Közúttól érkezett megrendelés Mészáros Jánoshoz, a korábbiaknál jóval nagyobb értékben. Az erdőkertesi Egomax Kft.-vel és a már említett Híd-Tám Kft.-vel 3 milliárd forintos keretszerződést írt alá a közútkezelő hidak karbantartására.
  • Novemberben pedig ismét a MÁV-Start megrendelésének örülhettek: 50,4 millióért hegesztéstechnikai eszközöket szállítanak a vasútnak.