Eladja az állam a Hollóházi Porcelángyárat

2020.01.06. 20:21 Módosítva: 2020.01.06. 23:16

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt, 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyárat – írta a Napi.hu a vagyonkezelő honlapja alapján hétfőn. Az MNV Zrt. a lap megkeresésére közölte, a Hollóházi Porcelángyár Kft. értékesítésének előkészítése az elmúlt időszakban zárult, ezért hirdették meg azt tavaly év végén.

A hirdetmény alapján a 30 millió forint jegyzett tőkéjű Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészéért legalább 175 millió forintot várnak, licitálni pedig január 14. és 16. között lehet majd azoknak, akik január 10-ig kifizetik a 43,75 millió forintos árverési biztosítékot.

A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a főtevékenységét, a háztartási kerámia gyártását fenntartja addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez. A pályázónak ezenfelül azt is vállalnia kell, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetni. A pályázónak továbbá vállalnia kell, hogy a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A Napi.hu felidézte, hogy az állami tulajdonú Hollóházi Porcelángyár Kft.-t 2013-ban alapították – 5 millió forint jegyzett tőkével és 70 milliós tőketartalékkal –, azért, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A korábbi gyártó céget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolták. A HPM eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd az bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén létrehozott, Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hollóházi Porcelángyár Kft. a 2018-as üzleti évben nettó 608,2 millió forint árbevételt ért el, ami 46,21 millió forinttal maradt el a 2017-es adattól, ennek fő oka az exportékesítés visszaesése volt. A vállalat míg 2017-ben az adózást követően még 30,857 millió forintos nyereséget ért el, 2018-ban az adózás után már 28,265 millió forintos veszteséggel zárta az évet.