Tovább nyomul külföldön az OTP, most szlovén bankot vettek

2020.01.08. 14:51

Az OTP Bank lezárta a szlovén SKB Bank felvásárlását, ezzel a szlovén piacon is megjelent – közölte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón Ljubljanában szerdán.

Az MTI beszámolója szerint az OTP-nek ez az első szlovéniai befektetése, az SKB Bank felvásárlásával annak 99,73 százalékos tulajdonosa lett. Csányiék a szlovén piacon organikus növekedést és akár további felvásárlásokat is terveznek, hosszú távon pedig 25-30 százalékos piaci részesedés elérését. Az SKB Bank vezetése helyi marad.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a régióban már számos bankot megvásároltak, Szerbiában kettőt, továbbá Bulgáriában, Moldáviában, Romániában, Montenegróban, Albániában, Horvátországban, Ukrajnában, Oroszországban és Szlovákiában is működik leánybankjuk. Az OTP 12 közép- és kelet-európai országban van jelen, a bankcsoportnak már 40 ezer alkalmazottja és 20 millió ügyfele van. Csányi Sándor azt is közölte, hogy érdeklődnek az ázsiai piac iránt.

Anita Stojcevska, az SKB Bank vezérigazgatója elmondta: tavaly az első kilenc hónapban 30 százalékkal több, 45,7 millió euró nettó profitot értek el az előző év azonos időszakához képest, ezt kiemelkedően jó eredménynek nevezte. Az SKB Bank Szlovénia 4. legnagyobb bankja közel 10 százalékos piaci részesedéssel. A bank beolvadása az OTP csoportba tavaly kezdődött. A bankfiókok számát nem tervezik növelni, inkább a digitális csatornákon erősítenek.