Orbán az Eliosról: Az EU-s pénz nem támogatás, a mi pénzünk

2020.01.09. 13:25 Módosítva: 2020.01.09. 13:26

A csütörtöki sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, hogy

Ő NEM TEKINTI TÁMOGATÁSNAK AZ EU-PÉNZEKET,

 ezért neki valójában mindegy, hogy az Elios céget ki finanszírozta: Magyarország vagy az EU. 

Ezt arra válaszolva mondta Orbán Viktor csütörtöki évnyitó sajtótájékoztatóján, hogy az RTL Klub riportere arról is kérdezte őt, hogy miként juthattak EU-s támogatások Tiborcz Istvánhoz, aki Orbán veje, illetve amikor ügy lett a támogatásokból, miért döntött úgy a kormány, hogy nem hívja le a támogatásokat, hanem inkább a magyar költségvetésből fizetik ki, "kinek volt ez jó".

Most Orbán erre utalva azt mondta, hogy nincs olyan európai uniós fejlesztés, ami - ha nem lenne európai uniós pénz rá - ne valósult volna meg magyar költségvetési pénzből. A miniszterelnök teljes mértékben kikerülte válaszában azt a tényt, hogy rokoni kapcsolat fűzi Tiborcz Istvánhoz.

Az én felfogásomban olyan, hogy európai uniós pénz, nincs is. Az a mi pénzünk. A magyarok pénze. Az EU folyósítja, de a mi pénzünk.

Szerinte az EU-s pénz nem támogatás, ugyanis Magyarországról is távozik a pénz külföldi befektetések formájában, ahonnan osztalékként ugyan valamekkora összeg visszaszivárog az országba, de nincs egyensúlyban a ki- és beáramló pénzösszeg. 

Ezért aztán Orbán Viktor felfogásában az EU-s támogatást nem is kellene támogatásnak tekinteni.

"Minden forint egy kalapban van, az ide-oda pakolás csak technikai kérdés. Az EU-val olyan vitába lehetőleg ne keveredjünk, ami aztán csökkenti a pénzügyi lehetőséget. Ez nem személyre vonatkozó dolog", fogalmazott.

Ahogy azt  korábbi cikkünkben írtuk , Tiborcz István, Orbán Viktor lányának a férje az Elios nevű céggel vált nagypályás vállalkozóvá. Az akkor még Orbán-közeli Simicska környezetéből önállósodott cég első nagy biznisze (bizniszsorozata) az volt, hogy önkormányzatoknak csinált EU-s támogatásból finanszírozott - vagy finanszírozandó, ennek még lesz jelentősége - energetikai, közvilágítási beruházásokat.

Technikailag az Elios magyarországi önkormányzati megbízásokat csinált, gyakorlatilag viszont EU-s támogatásokat szivattyúzott nagyüzemben.  Aztán miután egyre kínosabb lett az egész Elios-ügy, a magyar kormány - hivatalosan persze nem ezzel indokolva - úgy döntött, hogy inkább  nem kéri el az EU-tól az Eliost érintő EU-s pénzeket . Vagy szakmaibban: nem adják le a számlákat az EU-felé. Végül magyar költségvetési pénzekből finanszírozták az Elios-fejlesztéseket.  • Hírek
  • Árfolyam