Soha nem adtak még el annyi Mercedest, mint tavaly

2020.01.09. 11:45

A decemberi eladások csökkenése ellenére is éves rekordot ért el a Mercedes-Benz autók eladásával 2019-ben a Daimler – jelentette csütörtökön a konszern.

Az MTI beszámolója szerint decemberben 0,3 százalékkal kevesebb Mercedest értékesített a Daimler mint egy évvel korábban, éves eladásai azonban 1,3 százalékkal 2,34 millióra emelkedtek, ami újabb rekord, sorban a kilencedik. Eladási rekordot értek el Németországban, Kínában és az Egyesült Államokban is, elsősorban a SUV modellek népszerűségének köszönhetően. A legnagyobb növekedést, 6,2 százalékosat Kínában érte el a Daimler.

Ola Källenius, aki tavaly óta a konszern vezérigazgatója az eredményesség romlása és a technológiai átállás magas költségei miatt szigorú költségcsökkentési programot léptetett életbe, amely egyebek között több mint 10 ezer alkalmazott elbocsátását is maga után vonja. Ahogy a héten beszámoltunk róla, a magyarországi Mercedes-gyárból is küldtek el embereket az utóbbi időbenl de nagyszabású leépítésről egyelőre nincs szó.

A konszernnek főként az év első felében kellett nehézségekkel megküzdenie a kompakt osztály új modellekre való átállítása, valamint a SUV modellek gyártásában bekövetkezett fennakadások miatt. A SUV modellek értékesítése tavaly 4,5 százalékkal csökkent, de ezzel együtt is ez a kategória adja a Mercedes-Benz autók eladásának harmadát.  • Tippek
  • Árfolyam