Matolcsy szerint kudarc a kormány lakáspolitikája

unnamed
2020.01.13. 12:16

Váratlan helyről kapott kritikát a kormány, ráadásul egy olyan területen, amire amúgy büszke is, a lakásépítések élénkítésére. Aki kritizál, nem más, mint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti bank elnöke, aki a Növekedés.hu-n megjelent publicisztikájában azt írja, hogy

Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?

A jegybankelnök általában szuperlatívuszokban szokott nyilatkozni az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, amelyet 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszterként maga irányított. Most viszont erősen beleszállt a kormányba, amiért annak intézkedései az ingatlanpiacon leginkább ahhoz járultak hozzá, hogy az ingatlanárak az egekbe emelkedtek, és gerjesztik az inflációt. 

A jegybankelnök szerint az első Orbán-kormány 2000-től még jó lakáspolitikát vitt, az állami támogatásokat osztó otthonteremtési programon keresztül ugyanis 44 ezer új lakás épült az országban. Ezt azonban a Medgyessy-kormány 2002-ben kivezette, az állami támogatás gerjesztette keresletet ezután leginkább a devizahitelek tudták ellátni, annak meg tudjuk, mi lett a vége. 

Matolcsy itt érvelésében ugrik egy nagyot, egészen 2014-ig, ekkor indult ugyanis szerinte egy új lakáspolitikai ciklus, miután a kormány végképp kezelni tudta a devizahitel-válságot. Ahogy viszont írja, „az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett”. A jegybankelnök szerint az volt a baj, hogy

  • az új lakáspolitikának nem volt felelős állami gazdája;
  • nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája;
  • féloldalas eszközöket alkalmazott, mert csak a kereslet élénkítésére koncentrált, a kínálattal nem foglalkozott, ezért pedig leginkább csak az inflációt gerjesztette.
  • Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel,
  • nem volt zöld;
  • nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak;
  • és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia).

Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett.

– írja az MNB elnöke, aki szerint mindezek miatt a lakáspolitika kudarca egyértelmű.

Matolcsy szerint kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról. „Javaslom, nyeljünk egyet, és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként” – írja. 

Arról, hogy hogyan alakul éppen a magyar ingatlanpiac, és véget ér-e a a lakásárak évek óta tartó emelkedése, arról itt írtunk legutóbb

(Borítókép: Matolcsy György. Fotó: Bődey János / Index)