Palkovics szerint már népszerűbb a szakképzés a gimnáziumnál, a KSH szerint nem

DBZOL20200109004
2020.01.13. 09:00

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nagyon szereti a szakképzést, ami nem csoda, előbbi ugyanis részben ezért a területért is felelős, utóbbi pedig hosszú évekig lobbizott a kormánynál azért, hogy a közoktatásból a szakképzésbe próbáljanak gyerekeket és erőforrásokat csatornázni. A Népszava hétfői cikke szerint 2019-ben mindketten úgy fogalmaztak, hogy a 2019/2020-as tanévben már több gyerek jelentkezett szakgimnáziumba, mint sima gimnáziumba, vagyis a szakképzést és érettségit is adó szakgimnáziumok már népszerűbbek. A miniszter például azt mondta, hogy ebben a tanévben 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint gimnáziumban. 

a lap viszont ezt összevetette a KSH adataival, amelyek szerint ez nem teljesen igaz. 

A statisztikai hivatal adatai szerint a 2019/2020-as tanévben csökkent a szakképző intézményekben tanuló gyerekek száma, szakgimnáziumba 3700-zal, szakközépiskolába (korábbi nevén szakmunkásképzőbe) pedig 3100-zal kevesebb gyerek járt. Gimnáziumba viszont 1400-al több tanuló jár az idén, mint tavaly. 

Akkor kinek van igaza? A lap megkérdezte Juhász Ágnest, a Civil Közoktatási Platform szakképzési szakértőjét, aki szerint ott lehet a hiba, hogy Palkovics a 8. általános után jelentkezőket vette csak számításba. Ez abból a szempontból érthető, hogy szakképzésbe csak 8. után lehet jelentkezni, gimnáziumba viszont korábban is, hiszen vannak 6 és 8 osztályos gimnáziumok is. Ha pedig nem csak azokat a 9. osztályosokat vesszük figyelembe, akik ebben az évben kezdték a középiskolát, akkor nem 8,5 százalékkal több, hanem 15 százalékkal kevesebb diák jár szakgimnáziumba. 

Mint arról korábban írtunk, a kormány tavaly újra átírta a szakképzési törvényt, aminek részeként a következő tanévtől az ötéves, érettségit adó szakgimnáziumokat technikumoknak, a hároméves szakközépiskolákat pedig szakképző iskoláknak hívják majd.

(Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2020. január 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)