Fürjes: Meg kellene tartani az 5 százalékos lakásáfát Budapesten

HUSZ9316
2020.01.15. 09:17

Meg kellene fontolni, hogy Budapest bizonyos területein továbbra is 5 százalékos áfa vonatkozzon a lakásépítésre – többek között ezt mondta a Népszava szerdai számában megjelent hosszú interjújában Fürjes Balázs, a kormány Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Az államtitkár ezzel arra a hírre reagált, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke hétfőn egy írásában kudarcnak nevezte a kormány lakáspolitikáját. A jegybankelnök szerint az amúgy jó szándékú családpolitikai támogatások csak a keresletet gerjesztik az ingatlanpiacon, és így csupán a lakásárak durva emelkedéséhez és az inflációhoz járulnak hozzá, de ez nincs összeegyeztetve területfejlesztési és egyéb politikákkal, így a kínálat nem nő. 

Fürjes szerint a kormánynak Budapesten legalábbis a városfejlesztési célokkal kombinálva ott kellene ösztönöznie a lakásépítést, „ahol jó közlekedéssel feltárt, parlagon heverő, köztulajdonban lévő területeink vannak”. Az államtitkár szerint azt is érdemes megfontolni, hogy területspecifikusan megtartsák az 5 százalékos lakásáfát, vagyis bizonyos városrészekben olcsóbb legyen az építkezés. 

Emiatt bizonyosan lesznek vitáim a kormányban

– tette hozzá Fürjes. Az államtitkár arról is beszélt, hogy programot kell indítani a rozsdaövezeti, barnamezős, lepusztult állami-önkormányzati területek felhasználására lakófejlesztésekre, és hogy „meggondolandó egy olyan bérlakásprogram indítása, amit a PiS vezette lengyel kormány vezetett be négy évvel ezelőtt”. 

Ez az aktív generációkat, azon belül is az átlagjövedelem körül keresőket célozza, hosszabb távon felkínálva a tulajdonszerzést is. El kell érnünk, hogy húszas évei második felében minden dolgozó fiatal megteremthesse első saját önálló otthonát, akár bérlakásban, akár saját tulajdonban.

Első körben viszont azt javasolja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, hogy közgazdasági műhelyek bevonásával mérjék fel a budapesti lakhatási helyzetet, különösen a fiatalok lakhatását. 

Az interjú a lakáspolitika mellett számos más kérdést érint, leginkább a Budapest új, ellenzéki vezetése és a kormány közötti konfliktusokat, a Liget-projekttől a színház-finanszírozáson és a Lánchíd felújításán át az atlétikai stadion és a szuperkórház helyéig.

A lap kérdésére Fürjes azt mondta, nem érzi magát két tűz között, amiért a kormány és a Karácsony Gergely vezette főváros között kell egyeztetnie, bár úgy fogalmazott: ha tehetné, sokkal több pénzt fordítana a fővárosra. Viszont belátja, hogy sok egyéb fontos kiadása is van a kormánynak. 

(Borítókép: Huszti István / Index)