Több mint tízmilliárdért adtak el egy budapesti telekrészt

2020.01.22. 16:42

Egy befektetőcsoport vette meg a főváros egyik legdrágább telkét. Az úgynevezett Reno Udvar és környéke többségi tulajdonrészét az MNB alapítványai adták el. Oda változatlanul irodákat, lakásokat és városközpontot terveznek építeni – írja a Napi.hu.

reno
Fotó: GoogleMaps

A lap cikke után a vásárlást sajtóközleményben erősítették meg. "A Budapest 13. kerületében, a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló ingatlanegyüttest 2016-ban vásárolta meg az Optima Befektetési Zrt., az összesen közel 7,5 hektáros terület vételára 17,2 milliárd forint volt. Az Optima Befektetési Zrt. most 22,8 milliárd forintos értékelés mellett értékesítette részesedésének 60,4 százalékát, ezáltal eddig 3 milliárd forint nyereséget realizálva a befektetésen. Az új befektető, a Chi Fu Befektetési Csoport az Optima Befektetési Zrt. által megkezdett projektet a már korábban ismertetett ingatlanfejlesztési koncepciónak megfelelően folytatja" – írták.

A Chi Fu 25 milliárd dolláros (7570 milliárd forintos) vagyont kezel, befektetései a biotechnológiától az élelmiszeriparig ívelnek. A cég vezetője egy budapesti lakással és a magyar állampolgársággal is rendelkező tajvani üzletember Frank Liu.

A Napi emlékeztet rá, hogy a területen a korábbi tervek szerint egy vegyes hasznosítású épületkomplexumot épített volna az MNB. A 240 ezer négyzetméter hasznos alapterületen (ebben nem értendő bele a garázsszintek, amelyek újabb 180 ezer négyzetmétert tettek volna ki) multifunkciós ingatlanfejlesztést jött volna létre - irodákkal, lakóegységekkel, üzletekkel és szolgáltató létesítményekkel. A jelenleg lepusztult, egykori csavargyári épületek helyén egyfajta új városközpontot álmodtak meg - amelynek beruházási költségei "alaphangon" is 600-700 millió eurót emésztettek volna fel. Nem utolsósorban ennek tudható be, hogy a saját fejlesztés helyett az értékesítés mellett döntöttek