Vízszennyezési bírságot kapott a Mátrai Erőmű

2020.01.22. 06:42

Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mészáros-csoporthoz tartozó Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - írta a Hvg.hu a szervezet válasza alapján. A büntetés - amelynek mértékét nem közölte a portál - abban az eljárásban született, amely során az erőmű által üzemeltetett "Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés" vizsgálta - írta a lap. 

A Mátrai Erőmű közelében július végén napokon keresztül volt bűzös, habos víz folyt a Bene-patakba Detknél - közölte akkor a Heol.hu. Egy helyi nyilatkozó szerint a víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett. Az ügyben bejelentések alapján vizsgálatot indított a kormányhivatal, a vízügy és a katasztrófavédelem. Utóbbi szervezet jutott arra, hogy “az Őzse-völgyi upari tározóból leeresztett magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését” - írta a Hvg.hu.

Ősszel is több bejelentés érkezett a Mátrai Erőmű környéki szennyezésekről, ezek után a Greenpeace akkreditált laboratóriumok vizsgáltatta be az erőműhöz közeli vizekből vett mintákat. Az eredmények szerint a víz szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a határértéket, illetve sok volt benne a szulfát és a molibdén.