45 milliárd forintnyi bírságot kapott a Volkswagen Kanadában

2020.01.23. 09:06

Kanada történetének legnagyobb környezetvédelmi bírságát, 196,5 millió kanadai dollárt, vagyis több, mint 45 milliárd forintot kénytelen fizetni a cég a dízelbotrány miatt – írja a Reuters.

Az indoklás szerint a büntetés a közérdeket szolgálja, a mértéke tükrözi a cég magatartásának súlyosságát. A Volkswagen elfogadta a döntést, és közleményében azt állítja, hogy az általuk befizetett pénzt környezetvédelmi projektekre fordítják majd.

A Volkswagennek eddig nagyjából 30 milliárd eurójába került a 2015-ben kirobbant dízelbotrány.

Az elemzői várakozások alapján a Volkswagen adózott eredménye 2019-re 13,9 milliárd euró.

A 2015 szeptemberében derült ki, hogy a Volkswagen az Egyesült Államokbeli károsanyag-kibocsátási szabályozás megkerülése érdekében olyan szoftvert használt, amely a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának tesztjénél a futópadon merőben más értékeket produkált, mint a forgalomban. A csalás nem csak az Amerikában használt autókat érintette, hanem más országok autóvásárlóit is, illetve természetesen a bolygó klímáját.

AZ ÜGY VILÁGSZERTE A VW MINTEGY 11 MILLIÓ GÉPJÁRMŰVÉT ÉRINT, EZEK KÖZÜL 8,5 MILLIÓT AZ EU-BAN ADTAK EL. A BOTRÁNY MIATT INDÍTOTT VIZSGÁLATOKON MÁS GYÁRTÓKNÁL, páldául az AUDInál IS KIMUTATTAK HASONLÓ SZABÁLYTALANSÁGOT.

A botrány kirobbanása után ebben a cikkben mutatottuk be a rendszerszintű csalást.  • Tippek
  • Személyi kölcsön