Az oroszok sokat isznak, berobbant a helyi vodkagyártás

GettyImages-961418828
2020.01.26. 11:38
Vodkából 6 százalékkal többet gyártottak tavaly Oroszországban. Kiújulhat az örök vita, legyen drága a vodka, hogy ne igyanak annyit az oroszok? Vagy legyen olcsó a legális vodka, hogy ne igyanak az oroszok annyi saját készítésű pancsolmányt?

Oroszországban 835,9 millió liter vodka készült tavaly, ami 6,3 százalékkal több a megelőző évhez képest - adott hírt a tavalyi termelési adatokról az MTI.  Az orosz nemzeti fogyasztóvédelmi szervezet adatai szerint tavaly Oroszországban

  • konyakból 10,1 százalékkal többet, 91,9 millió litert gyártottak,
  • habzóborból és pezsgőből pedig 6,1 százalékkal, 132,1 millió literre bővült a termelés,
  • borból 289,5 millió liter készült tavaly, ami 14,9 százalékkal több 2018-hoz képest.

Isznak, csak nem importálnak

Az oroszok sokat isznak, a moldávokkal, a fehéroroszokkal és a litvánokkal rendre vezetik a világranglistákat. Ebben a ligában 14-16 liter az éves, fejenkénti alkoholfogyasztás tiszta alkohol egyenértékesben. Ám az orosz termelés növekedése most nem a fogyasztás bővüléséhez kapcsolódhat elsősorban.

Hanem sokkal inkább a nyugati szankciók miatt Oroszország kevesebb élelmiszeripari terméket importál, így ennek tudható be a termelés felfutása, mert amúgy az orosz egy főre jutó alkoholfogyasztás egy évtizede folyamatosan csökken.

Vlagyimir Putyin az adószabályokkal, illetékekkel is nagyon figyel arra, hogy a vodka ne legyen túl drága Oroszországban, mert a túl magas ár nagyon felhozza az illegális és ellenőrizetlen szeszfőzdék rémes termékeit.

A vodka nemzeti büszkeség

Ha azonban az oroszok isznak, azért főleg vodkát fogyasztanak. Részben azért, mert a vodkáról azt tartják, hogy

  • olcsó,
  • egészséges
  • és passzol a nemzeti ételekhez.

Az ára valóban nem magas és a különböző savanyított ételekhez, vagy akár a zsírosabb orosz falatokhoz is kedvező a vodka tisztasága és semleges jellege.

Élettanilag azért nem főnyeremény

De vajon valóban egészséges-e? Ahogy Magyarországon is minden alkoholista szeret belekapaszkodni azokba a mondatokba, hogy például egy kevéske vörösbor, vagy "borocska" még jó is az egészségnek, az oroszoknak is vannak ilyen legendás mondataik a vodkával kapcsolatban.

A hit leginkább abból táplálkozik, hogy a vodka viszonylag kedvező a másnaposság szempontjából, és a népi gyógyászat amolyan kalapkúra szerűen lázcsillapításra, illetve sebkenegetésre is használja. 

A vodka valóban eléggé tiszta, többször lepárolják, nem tartalmaz a fejfájást támogató cukrokat, olajokat, szennyezőanyagokat, gyakorlatilag csak víz és alkohol.

Ugyanakkor mégsem mondható egészségesnek. A logika ott bicsaklik meg, hogy az alkohol káros hatása nem csak a másnaposságban nyilvánulhat meg, hanem a hosszabb távú hatások sokkal fontosabbak. Márpedig az orosz férfiak körében kiugróan magas például a 40-50-es éveikben történő haláleset.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport