2021 végén már jöhet gáz a Török Áramlaton keresztül

2020.01.27. 12:58

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfő reggel az M1-en.

Az államtitkár elmondta, a gázvezeték Oroszországot köti össze közvetlenül Törökországgal a tenger alatt. A Török Áramlat – amely megépítésének első szakasza már lezárult – célja az is, hogy kikerülje Ukrajnát. A vezeték bővítése Bulgária, Szerbia és Magyarország irányába folytatódik.

Kitért arra is, Magyarország jelenleg – nyugati irányból – Ausztrián keresztül vehet földgázt, ahová délről, például Észak-Afrikából érkezik az energiahordozó. Az európai piacra még Norvégiából jön jelentős mennyiségben a nyersanyag. A másik alternatíva a cseppfolyós földgáz, amely számos fogadóterminálon keresztül jelenhet meg az európai piacon – mondta Kaderják Péter.

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat gázvezeték megépítéséről.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2017 nyarán jelentette be, hogy Magyarország megállapodást írt alá az orosz állami gázcéggel, a Gazprommal az új orosz gázvezeték-projektben, a Török Áramlatban való részvételről, ezzel tovább erősítve Magyarország energiafüggőségét Oroszország felé. Bővebben itt írtunk erről: