2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

A fogyasztóknál csak a cégek félnek jobban a magyar gazdaság jövőjétől

2020.01.27. 10:11

Januárban is romlott a GKI konjunktúraindexe, elsősorban a fogyasztói várakozások romlása miatt, ami másfél éves mélypontra került, de az ipari cégek optimizmusa is csökkent, hatéves mélypontjára – írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. alapján az MTI.

A lakosság véleménye markánsan romlott, saját várható pénzügyi helyzetét jelentősen, megtakarítási képességét kissé rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

  • Az ipari bizalmi index januári csökkenését a termelési helyzet és a kilátások romlása magyarázza. A felmérés szerint az exportrendeléseket látták kedvezőtlenebbnek a válaszadók.
  • A kereskedelmi bizalmi index hónapok óta alig változik, továbbra is az elmúlt hat évet jellemző viszonylag keskeny sáv alsó negyedében tartózkodik.
  • A szolgáltatói bizalmi index kismértékben javult, de a forgalmi kilátásokról alkotott vélemény ugyanis kissé rosszabb lett.
  • A foglalkoztatási szándék a változatlanságot jelző szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban gyengült, különösen az iparban és az építőiparban. A szolgáltató cégek után immár az ipari vállalkozások sem tekintették a munkaerőhiányt a növekedésüket akadályozó legfontosabb tényezőnek. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.
  • Az áremelési törekvés a szolgáltatások kivételével minimálisan enyhült. A cégek többsége minden ágazatban változatlan árakat tervez, de az áremelésre törekvő cégek sokkal többen vannak, mint az árcsökkenéssel kalkulálók.