Drága alvállalkozókról, képzetlen ukránokról beszélt a Market-vezér

2020.01.27. 11:46

A drága alvállalkozókra panaszkodott Scheer Sándor kormányközeli üzletember a Világgazdaságban.

A tavaly mintegy 177 milliárd forintos árbevételi rekordot és nagyjából 8 milliárdos nyereséget elérő Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint sok alvállalkozó – szerinte indokolatlanul – felnyomja az árakat. „Például a festésért, a burkolásért, a gipszkarton- és vasszerelésért, a dryvithomlokzat készítéséért a három évvel ezelőtti ár háromszorosát fizetjük, miközben semminek nem ment fel ilyen mértékben az ára, a munkabér sem lehet a korábbi triplája” – mondta.

Scheer szerint a Market 2019-es bevétele azért alakult olyan jól, mert a leendő debreceni BMW-gyár terület-előkészítési munkáit ők végzik el, és ez már 2019-ben 15-16 milliárd forinttal megemelte a forgalmat. De ez csak egy munka, több különböző projekten is dolgozik a Market-csoport:

Építettünk szép számmal irodaházakat, ipari, logisztikai létesítményeket, de ha mégis ki kellene emelnem egy átadást, akkor az a Párisi Udvar, amely műemlék-felújítás és szállodaépítés is egyben. De sosem akartuk beskatulyázni a céget, hogy mi csarnok- vagy műemlék-specialisták vagyunk, az építőipar minden hangszerén tudunk játszani.

Az interjúban arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány az építőiparban már nem olyan komoly probléma, mint 2019-ben volt. Szerinte túl sok a betanított, és kevés a szakmunkás.

Scheer építőipari válság jeleivel még nem találkozott, de azért a tavalyinál már kisebb növekedést vár 2020-ra. A tartósan gyenge forint azonban komoly veszélyt jelenthet az ágazatra szerinte.

A Fradi-stadiont és a vizes vb úszóarénáját is építő üzletember szerint egy átlagos építkezésen 5-10 százalék a vendégmunkások aránya, többségük ukrán vagy kárpátaljai magyar. Akik jönnek, gyorsan tanulnak, de az igazán képzett ukrán munkaerőről a magyar építőipar lemaradt, ők már Lengyelországban vagy Csehországban dolgoznak.

A magyar McDonald's tulajdonosa és a Market Zrt. vezérigazgatója készen áll arra, hogy a cégével jelentkezzen az atlétikai vb stadionjának megépítésére. Mármint a Markettel, nem a Mekivel.  • Hírek
  • Támogatások