Lehet, hogy hamarosan újra utazhat Hernádi Zsolt

2020.01.29. 15:26

A Zágráb megyei bíróság szerdán hatályon kívül helyezte a Hernádi Zsolt fogságára vonatkozó, 2018-as döntését – írja az MTI a helyi sajtó alapján.

Amennyiben ez az ítélet jogerőre emelkedik, visszavonják a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elleni európai elfogatóparancsot, és lekerül az Interpolt körözési listájáról is - írta a Jutarnji List című horvát napilap. De a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a legfelsőbb bíróságon még fellebbezhet a döntés ellen.

Laura Valkovic, Hernádi Zsolt horvát ügyvédje a múlt héten kérte a bíróságtól ügyfele fogvatartási végzésének visszavonását, amelyet a Mol-INA-ügyben hozott a testület még 2018. december 3-án. Az ügyvédnő azzal érvelt, hogy az eljárás sérti Hernádi emberi jogait.

Az USKOK 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. Tavaly év végén ugyanez a bíróság, ami most visszavonná az elfogatóparancsot, ebben az ügyben elmarasztaló ítéletet hozott Ivo Sanader és Hernádi ellen, utóbbi távollétében. Sanadert első fokon 6 év, Hernádit 2 év börtönbüntetésre ítélte.

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A szövevényes és hosszan elhúzódó ügyben (melynek során Hernádi mindvégig tagadta az őt ért vádakat, és a magyar hatóságok sem találtak semmit ellene) több különböző bírósági ügy is zajlott (részben még zajlik), a magyar és a nemzetközi bíróságok korábban nem találták bűnösnek a Mol-vezért. A történet hátteréről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.