Szuperexpressz kötheti össze Budapestet Kolozsvárral

2020.02.03. 10:28 Módosítva: 2020.02.03. 10:38

A Budapest–Kolozsvár nagy sebességű vasút előkészítésére megvalósítási tanulmány készül, amelynek pályázati felhívása a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben, írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg a Hargita IC-vel 7 óra 28 perc alatt lehet megtenni az utat. Ha megvalósul a fejlesztés, akkor a 250-300 kilométeres magyarországi szakaszt egy óra alatt tudja majd megtenni a szuperexpressz, és a mintegy 170 kilométeres erdélyi szakaszon is legfeljebb egy óráig tarthat majd az út. 

Vagyis a jelenlegi menetidő negyede is elég lesz majd a két város közötti utazásra.

A leendő kivitelező feladata a Budapestet Kolozsvárral összekötő nagy sebességű vasút országhatárig történő kiépítésére vonatkozó, költség-haszon elemzést is tartalmazó részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

A tervek szerint évente legalább ötszázezer utast lehet majd szállítani az új vonalon. Kikötés, hogy két, legalább hetvenezer lakosú nagyváros közösségi közlekedési rendszerébe csatlakozzon a vasútvonal intermodális csomóponton keresztül.

A nagy sebességű vasútvonal építésekor problémát jelenthet, hogy a Nagyvárad–Kolozsvár szakaszon jelentős szintkülönbségeket kell figyelembe venni, ezek olyan műszaki megoldásokat követelnek, amik megdrágíthatják a beruházás romániai szakaszát.