Akár 90 milliót is kaphat az a cég, amelyik legalább három új embert felvesz az elmaradottabb régiókban

2020.02.03. 14:23 Módosítva: 2020.02.03. 14:23

Az országos átlagnál magasabb munkanélküliségi rátával rendelkező régiókban uniós pályázati program indul a foglalkoztatás ösztönzésére, írja az MTI.

Azok a kis- és középvállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek vállalják, hogy

az észak-alföldi, az észak-magyarországi, a dél-dunántúli vagy a dél-alföldi régióban működő vagy újonnan létrehozott telephelyen legalább 3 fővel növeli a foglalkoztatottak számát

úgy, hogy az előző tizenkét hónap átlagos létszámához képest emelkedjen a foglalkoztatottak száma az érintett létesítményben és a vállalkozásnál egyaránt. A programra 12 milliárd forint áll rendelkezésre.

A „Foglalkoztatásbővítés ösztönzése” című pályázatra nagy az érdeklődés, egy nap alatt elfogyott a keret egynegyede. Több mint 200 támogatási igényt jelentettek be 9,3 milliárd forint összegben, így várhatóan néhány napon belül kimerül a keret.

A támogatás mértéke a két teljes évi bérköltség 70 százaléka kisvállalkozások, és 60 százalék a közepes vállalkozások esetén.

Fontos feltétel, hogy a támogatást igénylő vállalkozásnak a támogatás révén létrejött új munkahelyeket legalább három évig fenn kell tartania.

A bővítés részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóval is teljesíthető. Részmunkaidő esetén a foglalkoztatás időtartama nem lehet 4 óránál kevesebb. Olyan beruházást is támogathatnak, amely új létesítmény létrehozatalát, vagy egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, esetleg egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését eredményezi.

A támogatási igényeket június 1-ig lehet benyújtani. Egy vállalkozás által egy projektben legfeljebb 15 fő foglalkoztatása vállalható. A vissza nem térítendő uniós támogatás összege minimum 8 millió, maximum 90 millió forint.