Másfél millió hajléktalan diák van Amerikában

2020.02.05. 14:37 Módosítva: 2020.02.05. 14:55

Tizenhárom év alatt több mint megduplázódott a hajléktalan diákok száma az Egyesült Államokban, derült ki egy friss tanulmányból.

A 444 azt írja egy BBC cikk nyomán, hogy a 2017-18-as tanévre vonatkozó adatok szerint már másfél millió olyan diák volt, aki a tanév során - akár csak átmenetileg is - hajléktalan volt. A 2004-2005-ös tanévben még „csak" 680 ezren voltak otthontalanok.

A másfél millió diák nagy része átmenetileg más családoknál vagy barátoknál lakik. Hét százalékuk viszont elhagyatott épületekben és autókban kénytelen meghúzni magát. A hajléktalanság okai szerteágazók, de főként

  • a lakáspiaci válság,
  • a munkahelyek megszűnése,
  • és az ópiát-járvány 

miatt kerülnek utcára. Emellett  a családon belüli erőszak is gyakori kiváltó ok,  főként a hajléktalan diákok között felülreprezentált LMBTQ diákokra jellemző, hogy gyakran

saját családjuk elől kénytelenek elmenekülni,

és így válnak hajléktalanná.

A hajléktalanság nagyban befolyásolja a diákok tanulmányi eredményeit. A jelentés szerint a hajléktalan diákok kevesebb, mint harmada teljesít megfelelően az olvasási teszteken, matekból és más természettudományokból pedig még ennél is rosszabbul állnak. A felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy ennél több hajléktalan fiatal lehet az Egyesült Államokban, a másfél milliós szám csak az iskolába járó otthontalanokat tartalmazza.