Mastercard: A bankkártyával csaló benzinkutas esete egyedi, normál működésnél ilyen nem lehet

2020.02.06. 10:44

A Mastercard szerint egyedi hiba következménye volt a bankkártyával csaló benzinkutas esete, normál működés során „100 százalékos biztonsággal kizárható egy ilyen hiba".

Januárban emeltek vádat egy nő ellen, aki Lentiben, egy benzinkúton követett el bankkártyás csalást nagyjából fél éven keresztül. A nő egy furcsa technikai hibát fedezett fel a bankkártyás fizetési rendszerben, és több mint kétmillió forintos kárt okozott. Rájött, hogy a

BANKKÁRTYÁS FIZETÉSNÉL A TERMINÁL BIZONYOS HELYZETEKBEN NEM VON LE PÉNZT A VÁSÁRLÓTÓL, MIKÖZBEN A PÉNZTÁRGÉP EZT SIKERES TRANZAKCIÓKÉNT ÉRZÉKELI.

Megfigyelte, hogy ha a vásárló bankkártyáját a PIN-kód beütése után egy-két másodperccel később kihúzza a készülékből, akkor nem vonják le a vevőtől a pénzt, de mivel a pénztárgép sikeresnek ítélte meg a tranzakciót, a benzinkút kasszájában nem keletkezik azonnal hiány.

Ezt kihasználva 2017-ben fél évig utánvétellel rendelt magának termékeket az internetről, címnek pedig az említett töltőállomást adta meg. A helyszínen kártyával fizetett a csomagért, de a feljebb vázolt trükköt kihasználva valójában nem vonták le tőle a tranzakció árát. Ugyanezt a módszert alkalmazta a saját üzemanyagkártyájának a feltöltésekor is. Ezenkívül bizonyos esetekben a fizető autósok készpénzét is elrakta, ha nem kértek nyugtát vagy számlát, mert úgy tett, mintha azokat a saját bankkártyájával fizette volna ki.

A Mastercard szerint azonban egyedi esetről van szó, 

Egy integrált kassza esetében a pénztárgép kizárólag a fizetési kérést indítja el a POS terminál irányába, majd POS termináltól visszaérkezett tranzakciós eredményt jeleníti meg.

- írják. Amennyiben a terminál a tranzakció eredményességéről nem kap visszajelzést a kibocsátó banktól - mert például a kártya kihúzásával megszakad a tranzakció – az elfogadó bank rendszere automatikusan visszavonja/törli a műveletet.

Így standard működés szerint a pénztárgépen sem jelenhet meg a fizetés visszaigazolása. Mind a pénztáros munkatársaknak, mind a kártyabirtokosoknak hasznos tudni, hogy minden esetben a POS terminálon megjelenő üzenet illetve a POS slippen szereplő eredmény az irányadó.

A volt benzinkutasnak információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és sikkasztás miatt kell bíróság elé állnia.