A német gazdaságnak fájhat leginkább a koronavírus

2020.02.06. 15:37

A német ipari termelést és GDP-növekedést a többi euróövezeti országénál sokkal hátrányosabban érinti a kínai gazdasági növekedés visszaesése a vírusjárvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt, írja az MTI.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének prognózisa szerint amennyiben a koronavírus-fertőzés a 2003-as SARS vírusjárványhoz hasonló módon zajlik le, a kínai gazdasági növekedés ütemének egy százalékpontos csökkenése a német GDP-növekedést 0,06 százalékponttal vetheti vissza. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy

a koronavírus-járványnak sokkal súlyosabb gazdasági következményei lehetnek mint a SARS-vírusnak volt,

és így a német gazdasági növekedést is nagyobb arányban érintheti a kínai visszaesés.

Tekintettel a kínai beszállítói csatornáknak a német feldolgozóipar hozzáadottérték-termelésében betöltött szerepére, a koronavírus-fertőzés által Kínában okozott termeléscsökkenés a német gazdaság teljesítményében is éreztetni fogja hatását, mivel a német alkatrész- és berendezésimport 9,4 százalékát kínai termékek adják.

Az euróövezet többi tagja a németországinál kevésbé integrálta feldolgozóiparába a kínai beszállítói csatornákat,

így a kínai termelés visszaesése kisebb hatással lehet teljesítményükre. A kínai GDP-növekedés egy százalékpontnyi lassulása esetükben 0,01 százalékpontnyi csökkenést okozhat a GDP-növekedésben.

Az ifo prognózisa abból a feltételezésből indul ki, hogy a járványügyi korlátozások elsősorban a lakossági fogyasztást és a munkaerő-kínálatot fogják visszavetni és azt is csak átmenetileg. A korlátozások tényleges hatását az első negyedév után lehet majd pontosabban felmérni.