7 679 988 forintot szórt el egy „csodakártyával" a buszsofőr, miközben látta, a számlájáról egyáltalán nem fogy a pénz

2020.02.07. 15:56 Módosítva: 2020.02.07. 16:06

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 44 éves Heves megyei buszvezetővel szemben, aki hosszabb időn keresztül úgy használta a bankkártyáját, hogy közben látta, a számlájáról egyáltalán nem fogy a pénze.

A buszsofőr egy Eger környéki fiókban évekkel ezelőtt igényelt bankkártyát, amit sokáig problémamentesen használt vásárlásra és készpénzfelvételre egyaránt. A fizetése rendszeresen a kártyához tartozó számlájára érkezett, melynek egyenlegét figyelemmel tudta kísérni. 2017 márciusában aztán új bankkártyát kapott, aminek cseréjét személyesen intézte a bankban. Az ezzel kapcsolatos eljárás során azonban 

az ügyintéző hibát vétett, ugyanis az új kártyát az elektronikus rendszerben véletlenül nem az ügyfél folyószámlájához, hanem egy devizaátutalásoknál használt technikai számlához kapcsolta.

Ezért a bankkártyával végrehajtott tranzakciókkal a rendszer nem terhelte meg a buszsofőr folyószámláját, hanem azokat az üres technikai számlán tartotta nyilván. Az buszvezető később, a gyanúsítotti kihallgatása során azt mondta, 

mesébe illőnek tűnt számára, hogy miközben folyamatosan fizetett a kártyával, mégsem csökkent az egyenlege.

Az általa tapasztaltakról azonban nem tájékoztatta a bankját, viszont egyre sűrűbben használta a csodálatos kártyát, amivel fél év alatt 446 tranzakciót bonyolított le, melyek során összesen 7.679.988 forinttal rövidítette meg a pénzintézetet. Az általa okozott kárt a mai napig nem térítette meg, annak ellenére, hogy erre őt már jogerős polgári bírósági ítélet kötelezi.

Az Egri Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétségével vádolja a sofőrt, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.