Ajánlatot tett az Opus Global az E.ON leányvállalatára

2020.02.10. 11:35 Módosítva: 2020.02.10. 15:17

Ajánlatot tesz a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Zrt. az E.ON magyarországi kis- és középvállalkozásokat, önkormányzatokat, valamint nagyvállalatokat kiszolgáló áramszolgáltató üzletére, a  E.On Energiakereskedelmi (EKER) Kft.-re, derül ki az Opus a BÉT honlapján közreadott közleményéből. 

A kötelezően ajánlat szerint az EKER közvetlen 100%-ban a Társaság leánycég lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás. A német energetikai cég azért szabadulna a magyar leányvállalataitól, mert attól tart, hogy enélkül az Európai Bizottság versenyjogi részlege megvétózza, hogy az E.ON megvásárolja riválisa, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi részlegét. Tavaly év végén írtunk róla részletesebben, hogy a német energiacégek, az MVM magyar állami vállalat és az Opus, vagyis Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége hogyan osztják újra a magyar árampiac lapjait. 

Ahogyan arra a közlemény is kitér, ez még hivatalosan nem garancia rá, hogy az EKER ténylegesen az OPUShoz kerül. 

A Társaság nyomatékosan felhívja a T. Befektetői figyelmét, hogy a kötelező ajánlat benyújtását követő értékelése és eredménye, így a Társaság sikeres szereplése számos feltétel meglététől függ, a piaci  versenyhelyzet és folyamat szerint jelenleg a pályázati eljárás végső kimenetele nem számítható. 

– írják. De ha úgy alakul, hogy ők lesznek a nyertes ajánlattevők, akkor a dolognak még akkor is futnia kell majd egy kört az energetikai hivatalnál és a GVH-nál. Ahogyan arra a közleményben is kitérnek, ha bármely villamosenergia-ipari vállalkozásban a szavazatok huszonöt, ötven vagy hetvenöt százalékát meghaladó, valamint száz százalékát elérő közvetlen befolyásszerzéshez és az ehhez fűződő jogok gyakorlásához a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal előzetes hozzájárulása szükséges.

Az EKER felhasználót ellátó villamosenergia-kereskedelmi engedélyes, villamosenergia-ipari vállalkozás, amelyben a Társaság 100%- os közvetlen befolyást kíván szerezni. Erre tekintettel az ügylet jogi zárására – amennyiben a pályázat eredményes lesz – kizárólag a MEKH előzetes hozzájáruló határozatának birtokában kerülhet sor. A Társaság EKER-ben történő befolyásszerzése ezen felül a Gazdasági és Versenyhivatal összefonódást engedélyező döntését igényli a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 24.§-a alapján. A Gazdasági Versenyhivatal az összefonódást engedélyező határozatában kötelezővé teheti vállalás teljesítését, illetve az összefonódás végrehajtására előzetes vagy utólagos feltételt írhat elő.