Az orosz pénzügyminisztérium megveszi a Sberbank többségét

2020.02.12. 18:22

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank jegybanki tulajdonban lévő többségi részesedése az orosz pénzügyminisztérium felügyelete alá kerül, amiről már kormánydöntés született, írta az MTI.

German Gref, a Sberbank vezetője szerdán azt mondta, hogy a jegybank tulajdonában lévő 50 százalék plusz egy részvény tulajdonrész a pénzügyminisztériumhoz, és azon belül a minisztérium irányítása alatt álló Nemzeti Jóléti Alaphoz kerül. Az alap célja a költségvetés kiegyensúlyozása. German Gref szerint a többségi tulajdonosváltás még az idén befejeződik.

Az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy piaci áron veszi meg a többségi részesedést és hogy a szükséges forrást a Nemzeti Jóléti Alap fedezi. A kifizetendő összeget a jegybank, mint állami intézmény, részben azonnal visszautalja a költségvetésbe. A Sberbank 2018-ban 831,7 milliárd rubel (1 rubel=4,91 forint) adózott eredményt ért el.

A Magyarországon működő Sberbank Magyarország Zrt. fő részvényese a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van. A Sberbank Europe csoport Európa nyolc piacán van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.