Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Bulgáriában kivizsgálják a rendszerváltás utáni privatizációkat

2020.02.12. 20:18

Bulgáriában kivizsgálják az állami cégek rendszerváltás utáni privatizációját, Ivan Gesev főügyész szerdán bízta meg a vizsgálatok lefolytatásával a bolgár belbiztonsági hivatalt (DANS), írta az MTI.

A bolgár államvagyont 40 milliárd dollárra (12 ezer milliárd forint) becsülték az 1989-es rendszerváltáskor. A feltételezett sötét üzelmek és az állami vagyon magánkézbe történő átadásának részben átláthatatlan folyamata miatt

Bulgáriában a privatizáció a köznyelvben hamar a korrupció és a pénzügyi visszaélések szinonimája lett.

Az állami privatizációs hivatal közlése szerint 2018 novemberéig összesen 18,7 milliárd leva (3 ezer milliárd forint) folyt be az államkasszához - közölte a 24 Csasza című bolgár lap internetes kiadása.

2018 végéig a bolgár állami tulajdon mintegy 66 százaléka magánkézbe került. Az új tulajdonosok még több mint egymilliárd levával (173 milliárd forint) tartoznak az államkincstárnak. A privatizációs megállapodásokból 174-et külföldi – a többi között belga, német, görög, osztrák, orosz, illetve spanyol – befektetőkkel bonyolított le a bolgár állam.

A konzervatív kormánypártok, az ellenzéki szocialisták és a török kisebbségi párt (DPS) is üdvözölték a privatizáció felülvizsgálatát.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy barbár módon kirabolták-e a bolgár államot

- jelentette ki Kraszimir Velcsev, a kormányzó konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt frakcióvezető-helyettese. A december óta hivatalban lévő Gesev mostani kezdeményezését korrupt vámosok és egy illegális szerencsejáték szervezésével gyanúsított bandafőnök ellen végrehajtott razziák előzték meg.

A Transparency International szerint az EU 28 tagállama közül (még Nagy-Britanniát is beleértve) Bulgáriában burjánzik leginkább a korrupció, de eddig egyetlen magas beosztású bolgár tisztségviselő ellen sem emeltek vádat ilyen bűncselekmény miatt.

Ivan Gesev kinevezését az ügyvédek legfelsőbb tanácsa és emberi jogi szervezetek is bírálták. A jogász kinevezése ellen többen tüntettek az elmúlt hónapokban Szófiában. Bírálói szerint ugyanis Gesev a bolgár oligarchia kiszolgálója.