Havonta az éves magyar GDP-nek megfelelő kárt okoz a légszennyezés a világgazdaságnak

GettyImages-625667906
2020.02.12. 09:10

A fosszilis üzemanyagok égetéséből származó légszennyezettség 8 milliárd dollár, azaz 2 481 milliárd forintnyi veszteséget okoz a világgazdaságnak naponta, írja a Greenpeace jelentése nyomán a Bloomberg.

Ez azt jelenti, hogy 21 naponta a teljes 2019-es magyar bruttó nemzeti összterméknek megfelelő mennyiségű pénzt emészt fel a légszennyezés. 

A veszteség a globális GDP 3,3 százalékát teszi ki, állítja a környezetvédő szervezet délkelet-ázsiai kutatóközpontjának jelentése. A legtöbb pénzt Kína, az Egyesült Államok, India, Németország és Japán veszíti, írja a tanulmány.

A légszennyezés milliárdok életét teszi nehezebbé még mindig, hiába vannak már világszerte erőfeszítések arra, hogy a tiszta energiák nagyobb teret kapjanak. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezettség potenciálisan 4,5 millió ember korai haláláért tehető felelőssé, valamint 40 ezer gyerek az ötödik születésnapját sem éri meg, a levegőbe kerülő PM2.5-nek nevezett mikrorészecskék miatt, állítja a szervezet.

"Minden évben a fosszilis üzemanyagokból származó légszennyezés milliók életét követeli, növeli a stroke, a tüdőrák, az asztma kockázatát, és közben ezer milliárd dollárokat emészt fel – mondta Minwoo Son, a Greenpeace délkelet-ázsiai tagszervezetének aktivistája. – Pedig ez egy olyan probléma, amit tudjuk, hogyan lehetne megoldani: váltani kéne megújuló energiaforrásokra, kiszorítani a benzines és dízelautókat, és fejleszteni a tömegközlekedést."

A Greenpeace felhívja rá a figyelmet, hogy csak úgy lehet enyhíteni a klímaváltozás okozta károkat, ha kivezetjük a szenet, az olajat és a földgázt, és környezetbarát alternatívákra térünk át. Amennyiben nem történik erőfeszítés arra, hogy csökkentsük a klímaváltozás hatásait, 2050-re 2 Celsius-fokkal melegedhet a Föld, ennek a gazdaságra nézve is katasztrofális hatása lenne, 2,5-75 százalékkal vághatná vissza a globális GDP-t, olvasható az Oxford Economics novemberi jelentésében.  

(Borítókép:  Kevin Frayer / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.