Csongor
0 °C
9 °C

Hétmilliárdból épül elektrolitgyár Tatabányán

2020.02.12. 18:09

Hétmilliárd forintból létesít gyárat a dél-koreai Soulbrain vállalat Tatabányán, 4700 négyzetméteren lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártanak majd, írta az MTI. A beruházáshoz a kormány 425 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A felépülő üzem képes lesz a Magyarországon működő nagy koreai akkumulátorgyártó vállalatok, az SK Innovation és a Samsung alapanyag-igényének kiszolgálására. A Soulbrain az első ütemben 50 embernek ad majd munkát, de a vállalat akkora területet vásárolt, hogy azon a második és harmadik ütem fejlesztései is elférnek.

A miniszter szerint a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, az ipari termelés 29 százalékát adja, 175 ezren dolgoznak az ágazatban, és 91 százalékos az export aránya. Azt mondta, hogy a magyar autóipar teljesítménye 2019 első 11 hónapjában 13 százalékkal nőtt, 8947 milliárd forint termelési értéket állított elő, amely már meghaladja a 2018-as egész éves rekordadatot.

Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint az év végére befejeződik a tatabányai üzem építése és jövő év közepén már termelni fog. A teljes beruházás értéke nagyjából 20 millió euróra rúg, az éves bevételük pedig 150 millió euró lehet.