Portugália is lecsap a volt angolai elnök saját országát dézsmáló lányára

2020.02.12. 10:02 Módosítva: 2020.02.12. 10:03

Angola után Portugália is befagyasztotta Isabel dos Santos, a volt angolai elnök lányának bankszámláit, írja az AFP hírügynökség. Dos Santost azzal vádolják, hogy hosszú éveken keresztül az apja befolyását (aki lényegében diktátorként irányította az országot) kihasználva a saját zsebét tömte a szegénységtől és polgárháborútól sújtott afrikai országban. 

"Az ügyészség elrendelte, hogy befagyasszák dos Santos számláit az angolai hatóságok kérésére" – mondta a portugál ügyészség szóvivője. Dos Santos ügyét nemzetközi sajtóösszefogásban tárta fel az ICIJ, így került napvilágra, hogy az országot több évtizeden át vezető elnök lánya korrupt módon tett szert a kétmilliárd dollárt megközelítő vagyonára. 

Tavaly év végén az angolai állam befagyasztotta dos Santos és a férje számláit az országban, valamint részesedéseiket a nagy állami vállalatokban. Az elnöki sarj a gyanú szerint az évek folyamán olyan 1 milliárd dollár kárt okozott az angolai gazdaságnak, többek között az ország állami olaj- és gyémántcégeiből pumpált ki pénzeket a saját offshore számláira.