A valóságban is sikeres kis cégeket keres az ITM

2020.02.13. 15:33

A Magyar multi elnevezésű programmal road-showzik az országban Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, az MTI alapján. 

Ennek keretében "sikertörténeteket keresnek, sikertörténeteket szeretnének csinálni",  idézi Szepesit az MTI. Pontosabban olyan cégeket keresnek, amik

  • nem nagyvállalatok, de van legalább öt alkalmazottjuk,
  • és legalább 100 millió forint nettó árbevétellel rendelkeznek.

Az árbevétel mellett a középvállalatok esetében 20 százalékos átlagos éves növekedést kell felmutatni meghatározott időszakban, mikro- és kisvállalkozásoknak 100 százalékos éves növekedést kell teljesíteni. Vagy az export árbevételben 50 százalékos éves növekedést kell felmutatni.

Ha ez megvan és a minisztérium ki is választja az adott céget, akkor az kap állami pénzt.  Azaz egy adott vállalat

  • 2-36 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez, vagy
  • 50-340 millió forinthoz juthat komplex fejlesztései megvalósításához.

Az MTI leiratából az nem derült ki, hogy a legsikeresebb közepes cégeinknek miért pont némi közpénzre lenne szükségük bármihez. 

Szepesi szerint viszont ez nem a többi pénzosztásunkhoz hasonló pénzosztás, mert a pénz mellé a minisztérium hosszú távú partnerséget, konzultációt, a kitörési lehetőségek közös megkeresését kínálja, ez a program újszerűsége más támogatási formákhoz képest. 

A magyar vállalattulajdonosok nagyon öregek, a felük néhány éven belül idősebb lesz, mint 65 éves. Ezért a kormány kkv-stratégiája megpróbálja a generációváltást is erőltetni.  Az egész stratégiának pedig ez a Magyar multi program a "zászlóshajója" , mondta Szepesi az MTI szerint. 

A Magyar multi program egy éve indult, első kiválasztási körében több száz jelentkező cég közül végül 104 vállalkozás felelt meg a belépési kritériumoknak. Ezek közül 57 kapott pénzt. Idén arra számít a minisztérium, hogy még, nagyjából 50 sikeres céget ki fog választani.