Reagált az MNB az elszálló forintra

2020.02.13. 11:49

A tegnapi mélypont után némileg erősödött a forint. A visszaerősödés oka, hogy Nagy Márton az MNB alelnöke egy háttérbeszélgetésen jelezte, hogy a jegybank mindent megtesz annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, ennek érdekében minden eszközt felhasználnak majd, olvasható az Equilor elemzésében.

Ez éles váltást jelent a jegybank kommunikációjában, mivel korábban nem fejezték ki aggodalmukat a magas infláció miatt.

Forrás: Teletrader
Forrás: Teletrader

Ahogyan az ábrán is látszik még csütörtök reggel is 340 forint fölött járt az euró, majd egy meredek zuhanást követően visszatért a 338-339-es sávba 

Nagy a Portfolionak tíz pontban értékelte a kialakult inflációs helyzetet:

  1. "Az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatt emelkedett nagyot az infláció, előbbi 0,7 százalékponttal emeli az inflációt - mondta Nagy Márton. Az MNB alelnöke hozzátette, a számukra fontos adószűrt maginfláció 3,7%-on áll, a piaci szolgáltatások inflációja változatlan maradt, az iparcikkek árindexe mérsékelt, a feldolgozott élelmiszerek tovább drágultak. Az MNB 4,6%-os inflációt várt, ehelyett lett 4,7% az infláció. Februárra a jegybank 4,2%-ot vár, márciusra 3,7%-ra számít, vagyis arra, hogy az infláció visszatér a toleranciasávba.
  2. A decemberi inflációs jelentés óta erősödtek az inflációs kockázatok.
  3. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, és a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján itt stabilizálódjon az infláció.
  4. Ha kell, a monetáris politikai eszköztár minden eszközét felhasználjuk, hogy az inflációs cél elérését és fenntartását biztosítsuk.
  5. Ha szükséges, lépünk, ha nem szükséges, nem lépünk.
  6. Az fx swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentettük, mindet szándékolt és tudatos döntés eredménye. At implikált swaphozamok 40 bázispontos emelkedését okoztuk, jelentősen megdrágítva a forint elleni spekulációt. Emellett a 3 hónapos BUBOR a decemberi kamatdöntés óta 20 bázisponttal emelkedett.
  7. Ráadásul előretekintve a bankközi likviditás érdemi szűkülésével számolunk, ami - a swapállomány jelenlegi szintje mellett is - már önmagában a swap piaci hozamok és a BUBOR további emelkedését vonhatja maga után, még szigorúbb pénzügyi kondíciókat eredményezve.
  8. A márciusi inflációs jelentés fogja meghatározni a további lépések szükségességét. A monetáris politika irányultságát negyedévente értékeljük újra a legfrissebb inflációs jelentés alapján, összhangban az adatvezérelt móddal, és lépéseket teszünk, amennyiben ez szükséges. A köztes hónapokban a piaci fejleményekre az fx-swap állományának módosításával reagálunk.
  9. A beérkező adatok inflációs hatására fókuszálunk majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forint árfolyam hatására.
  10. Nem félünk használni a rendelkezésre álló eszközöket az inflációs cél elérése érdekében. Tehát hogy 5-8 negyedév múlva 3%-on stabilizálódjon az infláció."