Szlovén wellnesskomplexumot vett a magyar állam 9 millió euróért

Hotel Lipa TL Foto ZV 09 14
2020.02.15. 23:07

Wellness-szállókomplexumot vásárolhat a magyar állam Szlovéniában, írtuk 2018-ban, a szlovén wellnesskomplexumra már elköltött az állam 150 milliót, írtuk 2019-ben, a magyar állam "mintegy kilencmillió euróért megvásárolta a Sava Turizem Rt.-hez tartozó termálvizes turisztikai létesítményt Lendván" - írta néhány napja a Népújság nevű helyi lap, vette észre az Ugytudjuk.hu.

Ahogy korábban írtuk, a magyar állam a Terme Lendava (egy 120 szobás hotel, kemping, apartmanfalu és fejlesztési telek) megvásárlására készül Szlovéniában. A Comitatus-Energia, amin keresztül az üzletet bonyolítják, 2018 végéig az MNV felügyelete alá tartozott, aztán átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára alá. "A szlovén sajtóhírek szerint a Sava Turizem 9 millió eurót, 2,9 milliárd forintot kér a Terme Lendaváért" - írtuk akkor, a forint mai árfolyamával ez már több mint 3 milliárd forintot jelent.

"Az üzletről a muravidéki városban egyeztetett Zdravko Pocivalsek szakminiszter kollégájával, Palkovics László miniszterrel. Információk szerint a magyar fél megígérte, hogy a dolgozók többségét megtartja és az addig veszteséges létesítményt turisztikai célokra hasznosítva felfuttatja" - írja az Ugytudjuk.

A Népújság február eleji cikkében pedig azt írja, "tavaly december 18-án lezárult a Lendvai Terme eladási ügylete, amiről 2018 júliusában a Sava Turizem Rt. mint eladó, valamint a Comitatus Energia Zrt. mint vevő kötött szerződést. Megalakult a Lendvai Terme Kft. is, amelynek vagyona a Lipa szállodát, a szabadtéri medencéket, a kempinget, a Lipov gaj apartmanfalut és egy telket foglal magába. Mindezek tőszomszédságában a labdarúgó akadémia sportobjektumai épülnek fel a tervek szerint".

Hozzáteszik, hogy a tulajdonosváltás után a létesítmény igazgatása egyelőre a Sava Turizem Rt.-nél marad, ám január 27-ével a Lendvai Termében igazgatócsere történt és a korábbi vezető, Sredenšek Helena helyére Molnár Péter került Magyarországról. A korábbi vezető a váltást a lapnak telefonon megerősítette, és hozzátette, hogy "már találkozott az új igazgatóval, egyelőre marad a kft.-nél és a Lipa szálloda vezetését veszi át".

A magyar kormány szlovéniai kavarásairól itt írtunk bővebben.