Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű

2020.02.19. 17:28 Módosítva: 2020.02.19. 17:59

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán a Klíma- és természetvédelmi akcióterv ismertetésekor egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy átalakítják a Mátrai Erőművet - írja az MTI.

Kapcsolódó

Mészáros Lőrinc különös üzlete az állammal: a nagy Mátrai-csel

Az erőmű esete magyar adófizetői szempontból mindenképpen egy kellemetlen történet, Mészárosék viszont örülhenek. Bányabezárás és leépítés is várható.

A sajtótájékoztatót szerint környezetbaráttá alakítják a Mátrai Erőművet, annak lignites egységeit fokozatosan kivezetik, 2025-öt követően a széntüzelés leáll. A lignittüzelés fokozatos megszüntetésével párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú, illetve az olyan korszerű technológiákat, mint a napelemes áramtermelés, a villamosenergia-tárolás, illetve az erőmű hulladékégető kapacitásának növelése.

A bejelentés után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Greenpeace. A szervezet nem tartja elfogadhatónak, hogy a klímaválság kellős közepén a magyar kormány új gázerőmű építését tervezi. "Saját sikerünknek könyveljük el, hogy a kormány végre lépett: úgy döntött, nem vár 2030-ig, hanem már 2025-tel bezárja a klímagyilkos szénerőművet. De a kieső fosszilis erőművet megújulókkal kell kiváltani az éghajlatunkat ugyancsak károsító gázerőmű helyett. A már most zajló naperőmű-fejlesztések mellett a szélerőművek telepítését kell újra lehetővé tenni." - nyilatkozta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelős.

A Greenpeace emlékeztetett arra, hogy a gázerőművek ugyan a szénerőművekhez képest feleannyi szén-dioxidot bocsátanak ki, de az így is jelentős kibocsátás. Emellett a földgáz kitermelésétől az erőműbe való eljutásig komoly metánszivárgásról is beszélhetünk; a metán 34-szer erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv további elemeiről ebben a lenti cikkünkben tájékozódhat.

Kapcsolódó

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Bejelentették a klímavédelmi akciótervet. Komoly szemétszedés kezdődik a magyar vizeken, támogatják az olcsóbb, kisebb elektromos autók vásárlását.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.