Gyula
8 °C
21 °C

Kilenc éve nem volt akkora az infláció az euróövezetben, mint januárban

GettyImages-999747430
2020.02.21. 11:55

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció  - írja Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentése alapján az MTI.

Az euróövezetben januárban 1,4 százalékra, tavaly április óta a legmagasabbra emelkedett az infláció a decemberi 1,3 százalékról, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékra 1,6 százalékról. Egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában az euróövezetben 1,4 százalék, az EU-ban 1,5 százalék volt az infláció.

A fogyasztói árindex éves bázison Olaszországban emelkedett a legkevésbé januárban, 0,4 százalékkal, Cipruson 0,7 százalékkal, Dániában és Portugáliában pedig 0,8 százalékkal.

Az EU-ban a legnagyobb éves áremelkedés Magyarországon volt, 4,7 százalékos,

Romániában 3,9 százalékos, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban pedig 3,8 százalékos. Hogy mitől lett ekkora az infláció Magyarországon és mindez mivel jár, arról itt olvashat részletesebben

Az energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának leszámításával képzett árindex, a maginfláció az előző havival megegyező 1,1 százalék volt januárban az euróövezetben.

Az előző havihoz képest januárban 1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben, míg decemberben 0,3 százalék volt a havi áremelkedést. A maginfláció havi bázison 1,7 százalékos csökkenés volt januárban a decemberi szintén 1,7 százalékos csökkenés után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex HICP januárban éves bázison 1,3 százalékos növekedést mutatott, a decemberivel megegyező mértékűt. Havi bázison 1,3 százalékkal csökkent januárban a HICP, míg decemberben 0,3 százalékkal emelkedett.    

A fogyasztói árak januári emelkedéséhez az euróövezetben a szolgáltatóipar járult hozzá a legnagyobb mértékben, 0,68 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,40 százalékponttal. Az energiaárak 0,19 százalékponttal járultak hozzá az árindex emelkedéséhez, míg a nem-energiaipari cikkek ára 0,08 százalékponttal.

(Borítókép: Az Európai Unió zászlói az Európai Központi Bank (EKB) székhelyén, Németországban / Fotó: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)