Pluszban zárt a költségvetés januárban

2020.02.21. 12:26

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere januárban az egy évvel korábbihoz képest 82 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal nagyobb, összesen 2051,9 milliárd forint bevételre tett szert - írja az MTI. A kiadások 236,1 milliárd forinttal, 13,7 százalékkal haladták meg a tavaly januárit és 1961,5 milliárd forintot tettek ki. A központi alrendszer 90,4 milliárd forintos többlettel zárt, az egy évvel korábbi 244,5 milliárd forint aktívummal szemben - derül ki a Pénzügyminisztérium pénteken közzétett részletes tájékoztatójából.

Januárban a központi költségvetés 40,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 25,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,9 milliárd forintos szufficitet értek el.

Növekedtek az általános forgalmi adóból, valamint a személyi jövedelemadóból és a nyugdíj, egészségbiztosítási és munkarő-piaci járulékokból származó bevételek. A kiadások növekedése főként az uniós programok kiadásainak emelkedése miatt következett be, de nőttek a kamatkiadások, az EU költségvetéséhez történő hozzájárulás, a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.