Egyre kevesebb az ételautomata

2020.02.24. 06:33

Ahogy azt korábban megjósolták, a jelentős pluszköltségek miatt, csaknem felére, harmincötezerről húszezerre csökkent a folyamatosan működő élelmiszer-automaták száma, írja a Magyar Hírlap a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai alapján. 

2018. július 1-jétől az élelmiszert árusító automaták kizárólag egy online felügyeletet ellátó AFE-eszközzel együtt működhetnek, ezzel az egységgel jelenleg mintegy huszonkétezer élelmiszer-automata rendelkezik. Az automaták felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente. A cégeket viszont a havi díj felett egy gépenkénti húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Ezek együttesen mintegy hét-tíz százalékos extra költséget jelentenek az ágazat számára, az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV adatai szerint mintegy százezer forint, közölte a szövetség.

A szövetség az ágazat versenyképességének, illetve a piacon működő automataberendezések számának megőrzése érdekében javasolja, hogy

az automaták felügyeleti díját a lényegesen magasabb jövedelemtermelő képességű online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék.

Javasolják továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlati megvalósításának és díjának átgondolását, valamint a felügyeleti szolgáltatással összefüggő adminisztráció egyszerűsítését.