Tibor
2 °C
8 °C

Folytatódik a feldolgozóipari recesszió Németországban

2020.02.26. 11:09

A koronavírus-járvány várható negatív következményeitől függetlenül is folytatódik a feldolgozóipari recesszió Németországban a berlini DIW gazdaságkutató intézet szerdán az MTI-hez eljuttatott februári konjunktúra-barométere alapján.

A berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V. - DIW Berlin) gazdaságkutató intézet

első negyedévi konjunktúra-barométerének februári értéke a januárihoz képest 4,0 ponttal 89,2 pontra csökkent a közlemény szerint.

A mutató tavalyi negyedik negyedévi értéke 90,0 pont volt, az első negyedévi pedig 94,0 pont. A koronavírus-járvány várhatóan negatív következményei az egyébként is lanyha gazdasági teljesítményt ronthatják majd tovább a kutatóintézet szakértői elemzése alapján. "A koronavírus-fertőzés következményei egyelőre nem számszerűsíthetőek" - fogalmazott a közleményben Claus Michelsen, a DIW konjunktúra-kutatási vezetője." Az viszont már szinte biztosra vehető, hogy a járvány elhúzódása és globális kiterjedése különösen érzékenyen érintheti az erősen exportfüggő német feldolgozóipart. Például akkor, ha Kínában már az alkatrész-beszállítások fennakadásához vezet". A beérkező megrendelések és az ágazat termelési tervei azonban még bizakodó kilátásokat tükröznek - tette hozzá.

Az első negyedévben azonban

a gépiparban és az autóiparban a korábban becsültnél alacsonyabb teljesítményre lehet számítani, a feldolgozóipar így összességében továbbra is recesszióban marad a DIW megítélése szerint.

A németországi konjunktúra motorjaként így továbbra is a lakossági fogyasztás szolgál majd. "A lakossági fogyasztás érezhetően bővül a jövedelmek jelentős növekedésének és a járulékok csökkentésének köszönhetően" - mondta Simon Junker, a DIW németországi gazdasági szakértője. A lakossági fogyasztással szorosan korreláló szolgáltatóipari ágazatok forgalma ezért szintén számottevő mértékben növekedhet.

A felmérés eredménye alapján a DIW az első negyedévre 0,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsít negyedéves bázison. A DIW konjunktúra elemzési modellje a mutató 100 pontos értékét tekinti "semlegesnek", amivel nagyjából 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedés jár együtt.

Németország kilátásai régóta aggodalomra adnak okot (különösen számunkra, hiszen a magyar gazdaság erősen ki van téve az ottani széljárásnak), tavaly a német gazdaság épphogy elkerülte a recessziót és 6 éves mélypontot ért el.