Rég látott zuhanás a világ összes tőzsdéjén, a BUX is megsínyli a koronavírust

2020.02.26. 11:22

Óriási zuhanást produkáltak a tőzsdék világszerte az elmúlt napokban a koronavírus világjárvánnyá válásától való félelmek miatt. A Portfolio összegyűjtötte, mi történt a legfontosabb indexekkel, eszközökkel, a legfontosabb érintett országok tőzsdéin illetve a BUX-on. 

A befektetők idegességét, a piac volatilitását 30 napos ciklusokban előrejelző VIX-index az elmúlt két napban 63,1 százalékos pluszba került, emellett erősödtek a klasszikus menekülőeszközök, mit az arany (0,7%), a 30 éves amerikai államkötvény (2,5%) és a japán jen (1,4%). Azonban a legtöbb termék az árupiacokon és a legtöbb tőzsdeindex zuhan, méghozzá kiugró mértékben. 

A WTI olaj teljesített a legrosszabbul a hét elején (-6,7%), de hasonló a helyzet a benzinnel és a fűtőolajjal is, de még a hízómarha (-5,6%), a kávé (-2,9%) és a búza (-2,6%) is dinamikusan lefelé tartott (ahogy egyébként minden fontosabb áru a pamuton és az etanolon kívül). 

A részvényindexek közül érthető okokból az olasz FTSE MIB teljesít a legrosszabbul (-6,8%), de a görög, az amerikai Dow Jones és Nasdaque 100 is szorosan mögötte van -6,5% fölöt értékekkel. A légitársaságok és az óceánjárós cégek különösen rosszul teljesítenek érthető okokból, az American Airlins S@P komponens 16,9% mínuszban állt két nap után, a Norwegian Cruise Line pedig mögötte nem sokkal lemaradva 16,3%-on. 

A BUX átlaga -5,9 volt, minden Magyarországon bevezetett tőzsdei cég lefelé ment, a negatív rekorder az Opus (-11,4%), de az Autowallis is csak alig járt jobban (-11,2%).   • Tippek
  • Lakáshitel