Ida
5 °C
7 °C

Kell-e fizetniük a cégeknek, ha a koronavírus miatt nem tudnak teljesíteni valamit?

2020.02.28. 11:09 Módosítva: 2020.02.28. 11:24

Az a cég, amely nem tud majd eleget tenni kötelezettségeinek a bevezetett járványügyi korlátozások miatt, elvileg mentesülhet az alól, hogy ki kelljen fizetnie a szerződésszegéssel okozott kárt. De ennek sikere alapvetően függ attól, hogy a szerződéses jogviszonyra mely állam jogát kell alkalmazni, illetve hogy az adott szerződés hogyan definiálja a vis maior fogalmát – áll a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda közleményében.

Az iroda szerint a kínai hatóságok intézkedései a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – például gyárak, logisztikai központok, vízi- és légikikötők lezárása határozatlan időre –

valószínűleg egyre több magyar gyártó és szolgáltató számára lehetetlenítheti el, hogy teljesítse szerződéses kötelezettségeit.

Ha a felek megállapodása a magyar jog szabályainak alkalmazásáról szól, akkor a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) az irányadó, amely szerint akkor mentesülhet a felelősség alól egy társaság, ha bizonyítja, hogy az ellenőrzési körén kívül eső, előre nem látható vis maior - mint például a természeti csapás, vagy a járvány - okozta a szerződésszegést, és nem volt elvárható, hogy az ezáltal okozott kárt elhárítsa.

Vagyis nem lehet a felelősség alól mentesülni, ha a körülmény a szerződés megkötésekor már  előre látható volt, és úgy vélik, hogy 

az idén megkötött szerződéseknél nehézséget jelenthet a vis maiorra hivatkozás,

mivel januárban már számolni lehetett a koronavírus miatti szállítási problémákkal és egyéb fennakadásokkal. Ezért is célszerű a szerződésekben a vis maior helyzeteket és a szükséges eljárásokat minél konkrétabban szabályozni - hangsúlyozzák.