Kórházi beszállítók: Fel kell készülni, de nehezíti a helyzetet, hogy még mindig tartozik az állam

2020.02.28. 14:25

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) arra kéri a kórházi beszállítókat, hogy lehetőségeik szerint tegyenek eleget a koronavírus terjedése miatt esetlegesen megnövekvő eszközigénynek – írja a szervezet pénteki közleményében, amelyben egyúttal arra is felhívja a figyelmet: 

a beszállítók jelentős részének helyzetét nehezíti, hogy a hónapok óta kifizetetlen kórházi tartozások okozta finanszírozási kihívásokkal is meg kell küzdeniük.

Mint írják, az ETOSZ csatlakozik a kormány felhívásához, és egyetért abban, hogy valódi összefogásra van szükség mind az egészségügyi szektorban, mind társadalmi szinten. A szervezet szerint a vírus terjedésének megelőzése, valamint az esetleges hazai vírusfertőzéses betegek hatékony kezelése mindenek felett álló össztársadalmi érdek, amelynek kulcsfontosságú eleme, hogy az egészségügyi intézmények rendelkezzenek a megfelelő eszközökkel. 

Mint ismert, a kormány hónapok óta elszámolási vitában áll a kórházi beszállítókkal, melynek lényege, hogy az állam csak a tavaly felhalmozódott rekordösszegű tartozásból csak a tőkekövetelés 80 százalékának megfelelő összeget kíván kifizetni. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy február 29-én zárulhatnak le a tárgyalások a kormány várakozásai szerint. Mint korábban megírtuk, a beszállítók egy részének (még a nagyobb szereplőknek is) már okoz problémákat a működésben a rengeteg lejárt számla miatti kintlévőség.