Százból négy magyar dolgozott feketén az elmúlt évben

2020.03.02. 21:00 Módosítva: 2020.03.03. 00:00

A feketemunka kapcsán végzett átfogó, az elmúlt 12 hónapot vizsgáló kutatást az Európai Bizottság készítette, amiből kiderül, hogy Magyarországon százból négyen dolgoztak feketén az elmúlt évben – ez valamivel a 3%-os EU-s átlag fölött van. Szintén magasabb az Európai Unió-s átlagnál, hogy a magyarok 38 százaléka ismer olyan embert, aki feketén dolgozik (az átlag 33%).

A bizottság hétfőn ismertetett közleménye szerint a feketemunka legjellemzőbb esetei közé tartozik, amikor egy kereskedő, illetve szolgáltató nem ad számlát az elvégzett munkáról. A felmérésben megkérdezettek egytizede nyilatkozott úgy, hogy fizetett az elmúlt évben számla nélkül szolgáltatásért, Magyarországon ez az arány 15 százalék volt.

A válaszok alapján a leggyakoribb feketén végzett szolgáltatások között

  • a ház körüli javítási és felújítási munkák (az EU-ban 30%, Magyarországon 33% fekete),
  • a fodrászati és szépségápolási kezelések (az EU-ban 27%, Magyarországon 48%)
  • és autók, mobiltelefonok és egyéb tárgyak javítása (EU: 19%, Mo.: 30%) szerepel.

Meglepően nagy különbség van az élelmiszer-vásárlás területén, az uniós számok alapján 16, Magyarországon 40%-ban nem adnak számlát a boltokban.

Az Európai Bizottság arról is beszámolt, hogy kampányt indított a feketemunka és a feketefoglalkoztatás felszámolásáért. A kezdeményezés arra kívánja felhívni a munkavállalók, a vállalkozások és a szakpolitikai döntéshozók figyelmét, hogy a be nem jelentett foglalkoztatás megfosztja a munkavállalókat attól, hogy szociális védelemben részesüljenek, torzítja a cégek közötti versenyt, és óriási veszteséget okoz az államháztartásoknak. (Index/MTI)