A tőzsdén örültek annak, hogy Joe Biden megakasztotta Bernie Sanderst

2020.03.04. 16:11

Jelentős emelkedéssel nyitottak szerdán a New York-i tőzsde irányadó indexei. A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,80 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,41 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,73 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Az MTI összefoglalója szerint a piacok megnyugvással vették tudomásul, hogy Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden tartott előválasztásokon megakasztotta Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltsége felé. Biden tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött az előválasztást tartó 14 szövetségi állam közül.

Kedden még 3 százalék körüli mínuszokban zártak az indexek, mert a befektetőket megijesztette az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívüli kamatcsökkentése. A nyíltpiaci bizottság nem várta meg következő, két hét múlva esedékes ülését, hanem soron kívül hajtott végre 50 bázispontos kamatvágást az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kivédésére. A Fed azonban döntésével tovább táplálta a gazdasági károk mértékét övező félelmeket.

Az utóbbi tíz nap alatt a nagy amerikai vállalatok piaci tőkeértéke 3100 milliárd dollárral csökkent, mert a világgazdasági recessziótól és a nagyvállalati nyereségek elpárolgásától való félelem hatására a 2008-ban indult pénzügyi világválság óta nem látott eladási hullám söpört át az értékpapírpiacokon.