Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végeznek Budapesten a koronavírus miatt

2020.03.04. 13:34

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végez Budapest Főváros Kormányhivatala a koronavírussal kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat irányainak megfelelően.

A kormányhivatal az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a hatóság a fogyasztók védelmében kiemelten ellenőrzi azokat a hagyományos kereskedelmi üzletekben, áruházláncokban megtalálható termékeket, amelyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt nőtt a kereslet.

Külön figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítő termékekre, amelyek vizsgálata során a fogyasztóvédelmi szakemberek az ITM vegyipari laborjában arra helyezik a hangsúlyt, hogy ezeknek valóban van-e a gyártó által feltüntetett fertőtlenítő hatásuk, nehogy hamis biztonságérzetet keltsenek a fogyasztókban – tették hozzá.

Vizsgálják azt is, hogy az alapvető élelmiszerekre, a tisztítószerekre és az egyéb, koronavírus-fertőzés miatt keresett eszközökre vonatkozó ártájékoztatás megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Kiszűrik a megtévesztő árfeltüntetéseket, és azt is figyelik, hogy az üzletek ténylegesen a kiírt áron értékesítik-e a termékeket - tudatta a kormányhivatal. A közlemény szerint az ellenőrzések folyamatosak, a kormányhivatal jogsértés esetén fokozott szigorral lép fel, és a rendkívüli körülményekkel arányos szankciókat alkalmazza.